Το… ταξίδι του Γιάννη Λαγού προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι δύσκολο καθώς τα σύνορα της Ελλάδας για τον νέο Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής είναι κλειστά από το 2015.

Ο Γιάννης Λαγός είναι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στη δίκη για την Χρυσής Αυγή και ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης που βρέθηκαν στη φυλακή τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το 2015 η πόρτα της φυλακής άνοιξε για τον κατηγορούμενο Γιάννη Λαγό μετά τη λήξη του 18μηνου της προσωρινής του κράτησης , ωστόσο, το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο του επέβαλε αυστηρούς περιοριστικούς όρους όπως αυτούς της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της μη συμμετοχής σε δημόσια συνάθροιση αλλά και της υποχρεωτικής εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που έχει επιβληθεί στον Γιάννη Λαγό καθιστά απαγορευτική την αναχώρηση του για τις Βρυξέλλες μετά τις Ευρωεκλογές 2019 και την ανάληψη των καθηκόντων του στην ευρωβουλή. Για το λόγο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννης Λαγός αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα λόγω της εκλογής του στο ευρωκοινοβούλιο.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι δεν αποκλείεται το αίτημα του Γιάννη Λαγού να απορριφθεί με δεδομένο ότι είναι κεντρικό πρόσωπο σε μια εμβληματική δίκη µε δράσεις όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα τάγµατα εφόδου. Έτσι, παραμένει αδιευκρίνιστο ποια θα είναι η τύχη της έδρας του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προεκλογικά ο Γιάννης Λαγός αναφερόμενος στο θέμα είχε δώσει το στίγμα του αποκαλύπτοντας την πρόθεση του να ζητήσει την άρση των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί. «Θα είναι τροµακτικό και πλήγµα για τη ∆ηµοκρατία ένας εκλεγµένος ευρωβουλευτής να µην µπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του» είχε πει ενώ μιλώντας για την περίπτωση που η απάντηση της δικαιοσύνης είναι αρνητική στο αίτημα του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: «Θα δω πώς µπορώ να κινηθώ νοµικά, αλλά και πάλι, ξέρετε, είµαι άνθρωπος των άκρων. Μπορώ να πάρω αεροπλάνο και να πάω στις Βρυξέλλες και ας µε συλλάβουν εκεί γιατί πήγα να ασκήσω τα νόµιµα καθήκοντά µου» είχε τονίσει.

Πάντως, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών και οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµµάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή.