Δεκαέξι μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και η εισαγγελική έρευνα έφτασε στο τέλος της, βάζοντας στο κάδρο των ποινικών ευθυνών συνολικά εννέα πρόσωπα με θέσεις ευθύνης σε Περιφέρεια, Δήμους και Δασαρχεία. Μεταξύ των κατηγορουμένων, σε βαθμό πλημμελήματος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων αλλά και δύο υπάλληλοι των Δασαρχείων.

Σε βάρος των εννέα κατηγορουμένων, αλλά και κατά παντός υπευθύνου, ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια δια παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος θα χειριστεί την υπόθεση λόγω σπουδαιότητας με το χαρακτήρα του επείγοντος ενώ δεν αποκλείεται η ανάκριση να οδηγήσει και σε άλλα πρόσωπα. Ο δρόμος που ακολούθησε η Εισαγγελία θυμίζει αυτόν που χαράκτηκε και στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι καθώς και σε αυτή την περίπτωση ο ενδεχόμενος δόλος δεν μπορούσε να στηριχθεί νομικά.

Στο εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο αριθμεί 66 σελίδες, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται δυσλειτουργίες και παραλήψεις των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, καιρικού φαινομένου εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία. Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρεται σε έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας και έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων αλλά και έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων.

«Στην υπόθεση το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώθηκε κυρίως στην πρόληψη, στο γιατί προκλήθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, αφού η πλημμύρα είναι φυσικό φαινόμενο» ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Αποτέλεσμα ήταν από την καταστροφική πλημμύρα να χαθούν 25 ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες της περιοχής. Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας είχαν μπει συνολικά 25 πρόσωπα τα ονόματα των οποίων αναφέρονταν σε μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσαν συγγενείς θυμάτων, ιδιώτες, φορείς και οργανώσεις.

Ωστόσο, για πέντε από τα συγκεκριμένα πρόσωπα , τα οποία ελέγχονταν για πολεοδομικές παραβάσεις και άλλες πράξεις όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, εκδόθηκαν εισαγγελικές διατάξεις για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης, λόγω παραγραφής. Για τους υπόλοιπους 11, πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη της θανατηφόρας πλημμύρας με αποτέλεσμα να μην εντοπιστούν ευθύνες σε βάρος τους.

Αξίζει να σημειωθεί η εισαγγελέας συνεχίζει την προκαταρκτική εξέταση που έχει διαταχθεί για την πλημμύρα που σημειώθηκε στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018. Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται τόσο τα αίτια του φαινομένου όσο και οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά μέτρα καθώς είχε ήδη προηγηθεί η φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου 2017.