Λίγο πριν αρχίσει η ευρωπαϊκή εβδομάδα το gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα της μάχης που δίνουμε για την βαθμολογία της UEFA.

Μετά το τέλος της προηγούμενης ευρωπαϊκής εβδομάδας ο απολογισμός της Ελλάδας ήταν καλός. Θα μπορούσε και καλύτερος (τουλάχιστον ο Άρης να κρατούσε ζωντανές ελπίδες για την ρεβάνς) αλλά έχοντας ζήσει τα προηγούμενα καλοκαίρια σίγουρα θα μπορούσε να είναι και χειρότερος.

Η Ελλάδα μείωσε την απόστασή της από την Κύπρο. Βασικά μείωσε όλες τις αποστάσεις από την 11η θέση και κάτω. Μετά από έντεκα ματς ο απολογισμός μας είναι:

  • 6 νίκες (2 Ολυμπιακός, 2 Ατρόμητος από 1 ΑΕΚ και Αρης)
  • 4 ισοπαλίες (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Αρης, Ατρόμητος)
  • 1 ήττα (Αρης)

Μπαίνουμε σε μια σημαντική εβδομάδα γιατί θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο. Όχι μόνο για τις ελληνικές ομάδες αλλά και για τις χώρες που κυνηγάμε ή μας κυνηγούν. Κι έχουμε ευκαιρία να πλησιάσουμε κι άλλο όλες τις χώρες που βρίσκονται από πάνω μας και στη συνέχεια να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε στα play off του Champions League και του Europa League.

Οι ελληνικές ομάδες μείωσαν την διαφορά από την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα. Από τους 1.600 στους 1.375 ωστόσο όλα θα κριθούν με το πόσες ομάδες θα μπουν στους ομίλους. Και μετά το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μπορούμε να ελπίζουμε λίγο περισσότερο σε ότι έχει να κάνει με την 15η θέση…

Πάμε να δούμε τι έκαναν αρχικά οι χώρες που κυνηγάμε

Κύπρος (24.375 πόντους και 3 από 4 ομάδες «ζωντανές»)

  • Ο ΑΠΟΕΛ έχασε εντός έδρας από την Καραμπάκ με 2-1 (μείωσε στις καθυστερήσεις) και ψάχνει την υπέρβαση στο Αζερμπαϊτζάν εάν θέλει να περάσει στα play off του Champions League. Εκεί θα τον περιμένει ο νικητής του ζευγαριού ΠΑΟΚ-Αγιαξ. Εάν αποκλειστεί (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο) θα συνεχίσει στα play off του Europa League εκεί όπου θα πέσει στο νικητή του Σουτιέσκα-Λίνφιλντ.
  • Η ΑΕΚ Λάρνακας ήρθε 1-1 με την Γάνδη και θα πάει στο Βέλγιο για να πάρει την πρόκριση στα play off του Europa League. Εάν το καταφέρει θα πέσει στο νικητή του ζευγαριου Ριέκα-Αμπερντίν.
  • Ο Απόλλων Λεμεσού έκανε τη μεγάλη έκπληξη και νίκησε με 2-1 μέσα στη έδρα της Αούστρια Βιέννης κι εάν προκριθεί θα παίξει στα play off του Europa League με το νικητή του ζευγαριού Αϊντχόφεν-Χάουγκεσουντ.

Δανία (25.375 πόντους και 3 από 4 ομάδες «ζωντανές»)

  • Η Κοπεγχάγη πήρε ισοπαλία 1-1 στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα και είναι το φαβορί για να περάσει στα play off του Champions League εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Γιουνγκ Μπόις. Εάν αποκλειστεί θα αντιμετωπίσει στα play off του Europa League τον νικητή του ζευγαριού Ρίγα-Ελσίνκι.
  • Η Μίντιλαντ έχασε εντός έδρας με 4-2 από την Ρέιντζερς και ψάχνει το θαύμα στη Σκωτία για να προκριθεί. Εάν το καταφέρει θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Ατρόμητος-Λέγκια για τα play off του Europa League.
  • Η Μπρόντμπι έχασε κι αυτή εντός έδρας με 4-2 από τη Μπράγκα. Κι αυτή θέλει τρομερή υπέρβαση για να περάσει μέσα στη Πορτογαλία. Αν το κάνει θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Σπαρτάκ Μόσχας-Τουν.

Τσεχία (25.500 πόντους και 4 από 5 ομάδες «ζωντανές»)

  • Η Σλάβια Πράγας είναι στα play off του Champions League και περιμένει το νικητή του Σέλτικ Κλουζ. Στη χειρότερη θα είναι στους ομίλους του Europa League.
  • H Σπάρτα Πράγας έφερε 2-2 εντός έδρας με την Τραμπζονσπόρ κι εάν προκριθεί θα παίξει στα play off του Europa League με το νικητή του ζευγαριού ΑΕΚ-Κραϊόβα.
  • Η Βικτόρια Πλζεν έχασε εκτός έδρας με 1-0 από την Αντβέρπ κι εάν ανατρέψει την κατάσταση θα παίξει στα play off με το νικητή του ζευγαριού Αλκμάαρ-Μαριοπούλ.
  • Η Μλάντα Μπόλεσλαβ έφερε 0-0 εκτός έδρας με την Στεάουα κι αν προκριθεί θα παίξει στα play off με το νικητή του ζευγαριού Βέντσπιλς-Βιτόρια.

Συμπεράσματα
H Δανία μπορεί να μείνει μόνο με την Κοπεγχάγη η οποία ωστόσο μπορεί να μπει στους ομίλους του Champions League και να πάρει το μπόνους.
Η Τσεχία έχει σίγουρα μια ομάδα σε ευρωπαϊκούς ομίλους αλλά Σπάρτα, Μλάντα και Πλζεν έχουν ανοιχτές ρεβάνς. Μπορεί να περάσουν και οι 3 όπως εύκολα μπορούν και οι 3 να μείνουν εκτός.
Η Κύπρος ψάχνει θαύμα με τον ΑΠΟΕΛ κι έτσι δύσκολα θα πάρει το μπόνους του Champions League, ενώ για τις άλλες δύο ομάδες είναι ανοιχτή η υπόθεση πρόκριση.

Πάμε να δούμε τι έκαναν και οι χώρες που μας κυνηγάνε

Κροατία (21.875 πόντους και 2 από 4 ομάδες «ζωντανές»)

  • Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφερε 1-1 εντός έδρας με την Φερεντσβάρος. Εάν προκριθεί θα πάει στα play off του Champions League με το νικητή του ζευγαριού Μάριμπορ-Ρόζενμποργκ. Εάν αποκλειστεί θα πάει στα play off του Europa League με το νικητή του ζευγαριού Μακάμπι-Σουντούβα.
  • Η Ριέκα νίκησε 2-0 την Αμπερντίν και θα πάει στη Σκωτία για να υπερασπιστεί το σκορ. Εάν περάσει θα προκριθεί στα play off του Europa League για να αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Γάνδη-ΑΕΚ Λάρνακας.

Σερβία (21.750 πόντους και 2 από 4 ομάδες «ζωντανές»)

  • Ο Ερυθρός Αστέρας ήρθε ισόπαλος 1-1 με τη Κοπεγχάγη στο Βελιγράδι. Αν προκριθεί θα παίξει με τη Γιουνγκ Μπόις στα play off του Champions League. Εάν αποκλειστεί θα αντιμετωπίσει στα play off του Europa League τον νικητή του ζευγαριού Ρίγα-Ελσίνκι.
  • Η Παρτιζάν νίκησε με 3-1 εντός έδρας την Μαλάτιασπορ. Εάν προκριθεί θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Μόλντε-Αρης.

Σκωτία (21.500 πόντους και 3 από 4 ομάδες «ζωντανές»)

  • Η Σέλτικ ήρθε 1-1 στη Ρουμανία με τη Κλουζ κι εάν προκριθεί θα παίξει στα play off του Champions League με τη Σλάβια Πράγας. Εάν αποκλειστεί στα play off του Europa League με το νικητή του ζευγαριού με το ΑΙΚ Στοκχόλμης-Σερίφ.
  • Η Αμπερντίν έχασε με 2-0 από τη Ριέκα στη Κροατία. Εάν κάνει την ανατροπή θα παίξει στα play off του Europa League με το ΑΕΚ Λάρνακας-Γάνδη.
  • Η Ρέιντζερς νίκησε 4-2 εκτός έδρας τη Μίντιλαντ κι αν προκριθεί θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Λέγκια-Ατρόμητος.

Νορβηγία (20.875 πόντους και 3 από 4 ομάδες «ζωντανές»)

  • Η Ρόζενμποργκ νίκησε με 3-1 εκτός έδρας τη Μάριμπορ κι αν προκριθεί θα παίξει στα play off του Champions League με τον νικητή του ζευγαριού Φερεντσβάρος-Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Εάν αποκλειστεί θα παίξει στα play off του Europa League με το νικητή του ζευγαριού Λουντογκόρετς-TNS.
  • Η Μόλντε νίκησε με 3-0 τον Αρη κι αν προκριθεί θα παίξει στα play off του Europa League με το νικητή του ζευγαριού Παρτιζάν-Μαλάτιασπορ.
  • Η Χάουγκεσουντ έχασε με 1-0 εντός έδρας από την PSV. Εάν κάνει το θαύμα θα παίξει με το νικητή του ζευγαριού Απόλλων Λεμεσού-Αούστρια Βιέννης

Ελβετία (20.600 πόντους και 5 στις 5 «ζωντανές» ομάδες)

  • Η Γιουνγκ Μπόις είναι στα play off του Champions League και περιμένει το νικητή του ζευγαριού Κοπεγχάγη-Ερυθρός Αστέρας. Στη χειρότερη περίπτωση θα είναι στους ομίλους του Europa League.
  • Η Λουγκάνο είναι ήδη στους ομίλους του Europa League.
  • Η Βασιλεία έχασε εντός έδρας από τη Λίντσερ για τον 3ο προκριματικό του Champions League. Εάν προκριθεί θα παίξει στα play off με Μπριζ ή Ντιναμό Κιέβου. Eάν αποκλειστεί θα είναι στους ομίλους του Europa League.
  • Η Τουν έχασε με 3-2 από την Σπαρτάκ Μόσχας στο πρώτο ματς. Εάν ανατρέψει τη κατάσταση θα παίξει με το νικητή Μπράγκα-Μπρόντμπι.
  • Η Λουκέρνη έχασε εντός έδρας με 3-0 από την Εσπανιόλ. Εάν κάνει το θαύμα θα παίξει με το νικητή ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Ζόρια.

Συμπεράσματα
Οι Ελβετοί μπορεί να είναι χαμηλά αλλά έχουν 3 ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους με τις δύο να είναι ζωντανές και για όμιλο του Champions League. Λογικά θα μείνουν μόνο με 3 μετά το τέλος της ευρωπαϊκής εβδομάδας.
Οι Νορβηγοί θα κρατήσουν 2 (από 3) ομάδες με τη Ρόζενμποργκ να έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει ευρωπαϊκό όμιλο και να τα παίζει όλα για όλα και για το Champions League.
Οι Σκωτσέζοι θα χάσουν μία ομάδα (Αμπερντίν) αλλά Σέλτικ και Ρέιντζερς φαντάζουν φαβορί να μπουν σε ευρωπαϊκό όμιλο.
Οι Σέρβοι όπως και να ‘χει θα κρατήσουν Παρτιζάν και Ερυθρό Αστέρα στα play οff.
Οι Κροάτες το ίδιο με Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ριέκα.

Η Ελλάδα

Με δεδομένο ότι μάλλον θα αποχαιρετήσουμε τον Άρη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (μακάρι να νικήσει τουλάχιστον κι αν κάνει το θαύμα καλοδεχούμενο) η Ελλάδα ψάχνει το μάξιμουμ για τις επόμενες δύο ευρωπαϊκές εβδομάδες. Δηλαδή να έχει 4 ομάδες που θ’ αγωνίζονται. Ο ΠΑΟΚ θα είναι σίγουρα εκεί (ακόμα κι αποκλειστεί). Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν μεγάλο πλεονέκτημα για να παίξουν στα play off ενώ και ο Ατρόμητος έχει τις πιθανότητες του.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για την σεζόν 2021/2022
Η 11η και η 12η θέση
Ο πρωταθλητής στα play off του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο τρίτος στα play off του Europa League
Ο τέταρτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
Ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

Η 13η και η 14η θέση
Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο τρίτος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
O τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

Η 15η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο τρίτος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τέταρτος και ο πέμπτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2

Η 16η και η 17η θέση
Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Η 18η θέση και κάτω (μέχρι την 28η δεν αλλάζει κάτι)
Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2
* Δεν θα έχουμε πέμπτη ομάδα στην Ευρώπη και δεν θα έχουμε ομάδα και στο Europa League

Πηγή: gazzetta.gr