Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να κρατήσει το υπέρ του 1-0 στο Βελιγράδι, γνώρισε την ήττα και η Ελλάδα παραμένει χωρίς νίκη στο Champions League εδώ και τέσσερα χρόνια…

Έχει ξεφύγει το επίπεδο του Champions League ή οι ελληνικές ομάδες έχουν ρίξει το δικό τους; Γιατί τέσσερα χρόνια και 16 ματς χωρίς νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι πολλά. Πιθανότατα η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση, αλλά μετά και το ματς του Βελιγραδίου μεταξύ του Ερυθρού Αστέρα και του Ολυμπιακού, η Ελλάδα έφτασε τα 16 σερί ματς στους ομίλους που δεν έχει τρίποντο.

Για την ακρίβεια σε αυτά τα 16 ματς έχει 2 ισοπαλίες και 14 ήττες!

Τελευταία νίκη ελληνικής ομάδας στο Champions League ήταν στις 4 Νοεμβρίου του 2015. Οταν ο Ολυμπιακός νικούσε με 2-1 τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο «Καραϊσκάκης» για την 4η αγωνιστική του Champions League. Στον ίδιο όμιλο οι «ερυθρόλευκοι» του Μάρκο Σίλβα είχαν κάνει διπλό στο Λονδίνο επί της Αρσεναλ, και διπλό στην Κροατία επί της Ντιναμό και στη συνέχεια κατέκτησαν και το πρωτάθλημα με αρκετά ρεκόρ για την Super League.

Ομως έκτοτε οι ελληνικές ομάδες έχουν:

Μπάγερν-Ολυμπιακός 4-0
Ολυμπιακός-Αρσεναλ 0-3

Την σεζόν 2016/17 δεν είχαμε καμία ομάδα στους ομίλους.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί από την Χάποελ Μπερ Σεεβά.

Ο δευτεραθλητής ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί από τον Άγιαξ.

Την σεζόν 2017/18 είχαμε:

Ολυμπιακός-Σπόρτινγκ 2-3
Γιουβέντους-Ολυμπιακός 2-0
Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός 3-1
Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα 0-0
Σπόρτινγκ-Ολυμπιακός 3-1
Ολυμπιακός-Γιουβέντους 0-2

Την σεζόν 2018/19 είχαμε:

Αγιαξ-ΑΕΚ 3-0
ΑΕΚ-Μπενφίκα 2-3
ΑΕΚ-Μπάγερν 0-2
Μπάγερν-ΑΕΚ 2-0
ΑΕΚ-Αγιαξ 0-2
Μπενφίκα-ΑΕΚ 1-0

Την σεζόν 2019/20 έχουμε:

Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2
Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 3-1

Και οι επόμενες αγωνιστικές είναι:

Ολυμπιακός-Μπάγερν (22/10)
Μπάγερν-Ολυμπιακός (06/11)
Τότεναμ-Ολυμπιακός (26/11)
Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας (11/12)

Η Ελλάδα λοιπόν αγνοεί τη νίκη στο Champions League εδώ και τέσσερα χρόνια (παρά ένα μήνα). Και ναι το επίπεδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχει ξεφύγει. Για την ακρίβεια τα προηγούμενα τρία χρόνια ΜΟΝΟ ΜΙΑ ομάδα που δεν βρίσκεται στο top10 των χωρών στο UEFA Ranking έχει προκριθεί στους «16» του Champions League. Ηταν η Βασιλεία την σεζόν 2017/18 όταν και είχε προκριθεί ως δεύτερη σε όμιλο με Γιουνάιτεντ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπενφίκα.

Μάλιστα οι μοναδικές ομάδες που έχουν προκριθεί στους «16» και δεν βρίσκονται στο top7 των χωρών είναι η Σαχτάρ, η Μπεσίκτας, η Ντιναμό Κιέβου και η Γάνδη. Φυσικά είναι και ο Αγιαξ με την PSV αλλά το… λάθος μάλλον είναι ότι η Ολλανδία «βολόδερνε» τόσο χαμηλά στο ranking.

Προφανώς και το Champions League έχει γίνει πιο δύσκολο. Ειδικά μετά την αλλαγή του format στο οποίο οι 4 πρώτες χώρες θα έχουν από 4 ομάδες στους ομίλους βρέξει-χιονίσει οι όμιλοι έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολοι για τις ομάδες που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται πιο χαμηλά στο ranking.

Ομως άλλο αυτό κι άλλο τέσσερα χρόνια χωρίς νίκη. Σε αυτή τη τριετία έχουν πάρει νίκες ομάδες όπως η Μάλμε, η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (δύο φορές), η Λέγκια Βαρσωβίας, η Κοπεγχάγη (δύο φορές), η Σέλτικ, ο Ερυθρός Αστέρας (και πέρσι και φέτος), η Βικτόρια Πλζεν, η Βασιλεία φυσικά (που έχει και πάρει και πρόκριση στους 16).

Ομάδες που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται πιο χαμηλά από την Ελλάδα στο UEFA Ranking!

Τα επόμενα τέσσερα ματς του Ολυμπιακού εκτός από δύσκολα είναι και σημαντικά. Εκτός από το να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί το οποίο έχει δημιουργηθεί ο Ολυμπιακός παλεύει και για την 15η θέση της Ελλάδας. Μόνος του φέτος μιας και καμία άλλη ομάδα δεν προκρίθηκε σε ευρωπαϊκό όμιλο. Και αν δεν τα καταφέρει τότε από τη σεζόν 2021/22 η είσοδος στους ομίλους του Champions League θα φαντάζουν μακρινό όνειρο.

Πηγή: gazzetta.gr