Όχι ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις ελληνικοί προορισμοί συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της βρετανικής Telegraph με τα 29 κορυφαία κρυμμένα παραθαλάσσια θέρετρα της Ευρώπης. Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη Πρόκειται για επιλογές των ταξιδιωτικών συντακτών της βρετανικής εφημερίδας, οι οποίοι ομολογουμένως δείχνουν μια ιδιαίτερη «συμπάθεια» προς την Ελλάδα. Ανάμεσά τους λοιπόν, διακρίνουμε τη Στούπα στο νομό Μεσσηνίας, ενώ ακολουθούν άλλοι τρεις προορισμοί-έκπληξη, οι οποίοι ούτε θα περνούσαν ποτέ από το μυαλό μας ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη λίστα. Ποια είναι, ωστόσο, τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού που τους κάνουν τόσο αγαπητούς στο κοινό;

Στούπα

ΣΤΟΥΠΑ Από τα πιο φημισμένα τουριστικά θέρετρα της Μεσσηνίας, η Στούπα στο τμήμα της Μεσσηνιακής Μάνης, συναντάται σε απόσταση περίπου 44 χλμ. ανατολικά της Καλαμάτας. Το μικρό χωριουδάκι που εξελίχθηκε γρήγορα σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό, παλαιότερα ονομαζόταν Ποταμός από το ποτάμι που το διέσχιζε, ενώ τη σημερινή του ονομασία την οφείλει στα στουπιά που έβαζαν οι κάτοικοι στη θάλασσα έτσι ώστε να μαλακώσουν και να τα επεξεργάζονται πιο εύκολα. Ο οικισμός διαθέτει δύο αμμώδεις και πολύ καλά οργανωμένες παραλίες, με κρυστάλλινα διαυγή και ρηχά νερά, ιδανική επιλογή και για οικογένειες. Η μία είναι η Στούπα, ομώνυμη με το θέρετρο, και η άλλη η Καλογριά, λίγο έξω από τον οικισμό. Στη συγκεκριμένη μάλιστα έζησε επί δύο χρόνια ο μεγάλος, έλληνας συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Στο βόρειο άκρο της, σώζεται μέχρι σήμερα το σπίτι όπου έζησε, ενώ στο νότιο άκρο της ακτής βρίσκεται η «σπηλιά Καζαντζάκη», εκεί όπου ο σπουδαίος λογοτέχνης απομονωνόταν για να διαβάσει και να γράψει.

Κέα

ΤΖΙΑ ΚΕΑ Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα). Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας. Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές σας στα καταγάλανα νερά των ακτών της -οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία- μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα αξιοθεάτά της. Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.