Σε θέση στρατηγική, που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας, νοτιοανατολικά του βουνού των Θεών, το κάστρο του Πλαταμώνα, στην Πιερία, χρονολογείται από τη Φραγκοκρατία και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη σημερινή ομώνυμη πόλη. Απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας, καθώς προκαλεί δέος στον επισκέπτη με την τοποθεσία του και τους επιβλητικούς όγκους του.

Χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας, το κάστρο πιστεύεται πως ανεγέρθηκε κοντά σε βυζαντινό κάστρο που ήταν ήδη χτισμένο στο σημείο εκείνο από τον 10ο αιώνα. Το όνομα «Πλαταμώνας» αναφέρεται για πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού.

Το σχήμα του τείχους του είναι πολυγωνικό ενώ ξεχωρίζουν οι οκτώ πύργοι του. Το κάστρο διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων, δύο περιβόλους και τον κεντρικό πύργο.

Ο επισκέπτης μπαίνει από τη νοτιοανατολική πλευρά και στη βορειανατολική δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής κεντρικό πύργος του με ύψος 16 μέτρων. Στον χώρο του κάστρου διατηρείται ακόμα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η μόνη από τις πέντε που υπήρχαν εκεί παλαιότερα, που την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε λειτουργήσει ως τζαμί.

Για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στον νομό Πιερίας αναμφίβολα αξίζει μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό κάστρο, ενώ πολλά μέρη γύρω του ενδείκνυνται για εκδρομές, όπως ο Παλαιός Παντελεήμονας, στις πλαγιές του Ολύμπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, το εισιτήριο εισόδου στο κάστρο κοστίζει δύο ευρώ και ο χώρος είναι ανοιχτός μέχρι το μεσημέρι τον χειμώνα και μέχρι το βράδυ το καλοκαίρι.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ