Το Πάπιγκο, με την ξεχωριστή ομορφιά του, έχει ένα χαρακτηριστικό που είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο, καθώς ουσιαστικά «σημαδεύει» την περιοχή, ειδικά το Μικρό Πάπιγκο. Είναι οι θεόρατοι βράχοι που ρίχνουν την επιβλητική σκιά τους στο χωριό, οι λεγόμενοι «πύργοι» της Αστράκας.

Η Αστράκα είναι μία από τις κορυφές της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.436 μέτρων, και από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινά το μονοπάτι για να φτάσει κανείς στο καταφύγιο της Αστράκας. Λέγεται πως το όνομά της σημαίνει «σκεπή» και της δόθηκε ακριβώς επειδή ορθώνεται σαν σκεπή, πάνω από το χωριό.

Ο ορεινός όγκος της Τύμφης είναι σε μεγάλο βαθμό απόκρημνος, ιδίως στις βόρειες και νοτιοδυτικές προσβάσεις του. Από τη βόρεια πλευρά, με την κοιλάδα του Αώου, και από τη δυτική πλευρά, με το φαράγγι του Βίκου, οι πλαγιές της είναι απότομες,   Στη νότια πλευρά οι πλαγιές της είναι ομαλές και δημιουργούν εκτεταμένα βοσκοτόπια που φτάνουν σχεδόν μέχρι τα πρώτα Ζαγοροχώρια

Για την κορυφή της Αστράκας  υπάρχουν δύο ορειβατικές διαδρομές. Η μία ξεκινά λίγο πιο χαμηλά από το καταφύγιο και ανηφορίζει κάθετα την απότομη πλαγιά ενώ η δεύτερη ξεκινά από το καταφύγιο και είναι πιο ομαλή.

ΑΣΤΡΑΚΑ ΑΣΤΡΑΚΑΑΣΤΡΑΚΑΑΣΤΡΑΚΑΑΣΤΡΑΚΑΑΣΤΡΑΚΑ ΑΣΤΡΑΚΑΑΣΤΡΑΚΑ