Λέγεται Βεγορίτιδα ή λίμνη Οστρόβου και εκτείνεται στους νομούς Πέλλας και Φλώρινας, στη Μακεδονία, κοντά στο Αμύνταιο και την Άρνισσα. «Φρουροί» της τρία βουνά, Βέρνο, Βόρας και Βέρμιο.

Η λίμνη Βεγορίτιδα βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρων, έχει έκταση περίπου πενήντα τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος τα εβδομήντα μέτρα. Επιφανειακά ευρήματα στην περιοχή δείχνουν πως γύρω από τη Βεγορίτιδα και άλλες λίμνες της περιοχής αναπτύχθηκαν οικισμοί από την πρώιμη αρχαιότητα.

Είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδας, μετά τη Μεγάλη Πρέσπα, και προστατεύεται ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Στην περιοχή της φωλιάζουν δεκάδες είδη πουλιών, όπως αετογερακίνες και κιρκινέζια και στα νερά της ψαρεύονται πολλά είδη ψαριών όπως το τσιρόνι, το γριβάδι και το γλύνι.

Με τις λίμνες Πετρών, Ζάζαρης και Χειμαρρίτιδας πιστεύεται πως συνδέεται υδρολογικά και η Βεγορίτιδα. Όλες μαζί είναι υπολείμματα της  παλιάς μεγάλης λίμνης Εορδαίας.

Με τα χρώματα της να μαγεύουν, το τοπίο της να γαληνεύει το βλέμμα και τις εποχές του χρόνου να αντανακλώνται στην ομορφιά της, η Βεγορίτιδα γοητεύει τον επισκέπτη και του επιτρέπει να απολαύσει την επαφή με τη φύση.

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ