Τα Μέθανα είναι ένας παρεξηγημένος προορισμός. Φημισμένη λουτρόπολη από τα αρχαία χρόνια, με θαυματουργές ιαματικές πηγές, έχει περάσει στην κοινή συνείδηση ως μία δημοφιλής επιλογή, κυρίως, στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι έτσι. Η χερσόνησος των Μεθάνων (ακόμη μία παρεξήγηση, αφού πολλοί τα έχουν στο μυαλό τους, ως ακόμη ένα νησί του Σαρωνικού) είναι ένας μαγικός τόπος, ιδανικός και για εκείνους που αναζητούν μία εναλλακτική πρόταση. Είναι κι ένας τόπος με μακρά ιστορία, που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και σε πολλά σημεία του θα βρείτε τα απομεινάρια της, που θα σας εντυπωσιάσουν.

Μία στενή λωρίδα γης, μόλις 300 μέτρων πλάτους, συνδέει τα Μέθανα με τη γη της Πελοποννήσου. Βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, ενώ εκτός από τα ιαματικά λουτρά, είναι γνωστά και για το ηφαίστειο, στο χωριό Καμένη Χώρα. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Σε αυτά, άλλωστε, έχουν αναφερθεί όλοι σχεδόν οι αρχαίοι συγγραφείς και γεωγράφοι, όπως ο Θουκυδίδης, ο Διόδωρος ο Στράβωνας και ο Πτολεμαίος ο Παυσανίας.

Στο σήμερα, η λουτρόπολη με το γραφικό λιμάνι και το κατάφυτο νησάκι των Αγίων Ανάργυρων συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Η περαντζάδα μπροστά από τα παραταγμένα ταβερνάκια, τα ρετρό ζαχαροπλαστεία και τους φοίνικες, θα σας δημιουργήσει μία αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μία άλλη εποχή.

Στη δυτική πλευρά της χερσονήσου βρίσκεται το Βαθύ, ένα γραφικό λιμανάκι, που θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του. Εκεί, θα ατενίσετε τον κόλπο της Επιδαύρου και δεν θα σταματήσετε να τον χαζεύετε.

Το χωριό Καμένη Χώρα, μάλλον δεν πήρε τυχαία το όνομα αυτό. Το ανενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων έχει αφήσει πάνω από 30 κρατήρες σε διάφορα σημεία της χερσονήσου. Το συγκεκριμένο χωριό αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο, καθώς είναι χτισμένο σε μια απόκρημνη, απολιθωμένη πλαγιά. Τα, δε, λιγοστά σπίτια του είναι φτιαγμένα από την ίδια σχεδόν μαύρη πέτρα που άφησε στο πέρασμα της η λάβα.

Αξίζει, επίσης να επισκεφτείτε τους παραλιακούς οικισμούς Άγιο Γεώργιο και Άγιο Νικόλαο, αλλά και τα πιο ορεινά χωριά, όπως η Κυψέλη, οι Άγιοι Θεόδωροι και το Μακρύλογγο. Στο Παλαιόκαστρο βρίσκεται η ακρόπολη των αρχαίων Μεθάνων που χρονολογείται από την εποχή του  Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.χ.). Μία βόλτα στο Λουτρό του Παυσανία, επιβάλλεται. Στα Μέθανα υπάρχουν και πολλά ιστορικά και γραφικά εκκλησάκια, όπως της Κρασοπαναγιάς.

Η χερσόνησος προσφέρει στον επισκέπτη πολλές επιλογές ανάμεσα σε οργανωμένες ή μη παραλίες. Επίσης, είναι ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν μία σύντομη απόδραση για λίγη χαλάρωση ή να επιδοθούν στα αγαπημένα τους θαλάσσια σπορ.