Τη λίστα με τις 24 ευρωπαϊκές χώρες που παρέχουν στους κατοίκους τους μια ισορροπημένη «σχέση» εργασίας και ποιότητας ζωής δημοσίευσε το TotallyMoney, ένα βρετανικό οικονομικό site.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις αναφορικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με δημοφιλείς χώρες της Γηραιάς Ηπείρου να τις ακολουθούν.

Παράγοντες όπως οι μέσες ώρες εργασίας ανά ημέρα, ο ελεύθερος χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες αναψυχής αλλά και το σύνολο των αργιών κατά την διάρκεια του χρόνου, αποτέλεσαν και τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της κάθε χώρας που επεξεργάστηκαν οι ιθύνοντες, έτσι ώστε να οδηγήσουν στην τοπ 24άδα.

Στην πρώτη θέση, λοιπόν, φιγουράρει, η Δανία καθώς οι ώρες αναψυχής (8,8) ημερησίως υπερβαίνουν τις εργασιακές (6,6). Κάτι που δεν εντυπωσίασε τους ιθύνοντες, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την U.S. News & World Report πρόκειται για την καλύτερη χώρα για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του.

Η Σουηδία ακολουθεί στη δεύτερη θέση με όλες τις εταιρείες να έχουν καθιερώσει το διάλειμμα για καφέ και γλυκά καθημερινά στις 11.00 (fika στα Σουηδικά), οι συνολικές ετήσιες αργίες να αγγίζουν τις 14 και η άδεια μητρότητας να φτάνει τους 16 μήνες επί πληρωμή.

Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από την Ολλανδία. Παρόλο που οι επίσημες αργίες της χώρας είναι μόλις 9, αυτό αντισταθμίζεται από τις λιγότερες εργασιακές ώρες εβδομαδιαίως συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, φτάνοντας μόλις τις 30,3 ώρες/ εβδομαδιαίως, ενώ θετική είναι και η κοινωνική πολιτική της χώρας αναφορικά με τους νέους γονείς.

Η Ελλάδα κατάφερε να βρεθεί μόλις στην 22η θέση, από τις συνολικά 24 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Δείτε την τελική κατάταξη της έρευνας εδώ.