Η πατρίδα του μυθικού θεού Πάνα είναι γεμάτη θρύλους, μύθους και παραδόσεις που τη συνοδεύουν αιώνες τώρα και που προσπαθούν να προσποιήσουν το μεγαλείο της φύσης και των μοναδικών εικόνων που προσφέρει στο μεγαλύτερο μέρος του νομού. Η Αρκαδία, όμως, δεν είναι συνδεδεμένη τόσο στενά μόνο με τη μυθολογία, αλλά και με την ιστορία.

Γιατί εκτός από τόπος θεών, υπήρξε και γη ηρώων κι ένδοξων μαχών, κυρίως, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του ’21. Μάλιστα, τα περισσότερα χωριά της είχαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, ενώ είναι το μέρος που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στεμνίτσα

Την αποκαλούν και η «Χωριατοπούλα του Μοριά», μα το όνομα αυτό της το είχε δώσει πρώτος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Έτσι, έβλεπε ο «Γέρος του Μοριά» τη Στεμνίτσα, το δικό του προσωπικό καταφύγιο στο οποίο κατέφευγε για να βρει προστασία ή παρηγοριά. Ο όμορφος αρκαδικός οικισμός διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της ενώ είναι πατρίδα πολλών προσωπικοτήτων του αγώνα του 1821.

Λαγκάδια

Η πατρίδα των Δεληγιανναίων και άλλων αγωνιστών του 1821, με ενεργή συμμετοχή στη διάρκεια της Επανάστασης. Στα Λαγκάδια η επανάσταση κηρύχτηκε στις 23 Μαρτίου 1821.  Η προσφορά των κατοίκων στον αγώνα του 1821 ήταν μεγάλη. Εκτός από την προσωπική τους συμμετοχή, βοήθησαν και με το χτίσιμο πολλών και σημαντικών οχυρωματικών έργων, αφού οι Λαγκαδινοί υπήρξαν φημισμένοι κτίστες οργώνοντας όλη την Πελοπόννησο σε ομάδες κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες.

Καρύταινα

Οι παλαιοί θα τη θυμούνται από το χαρτονόμισμα του πεντοχίλιαρου, όπου απεικονιζόταν στη μία πλευρά του. Στην άλλη απεικονιζόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης είχε επιλέξει την Καρύταινα ως ορμητήριό του.

Το ιστορικό χωριό απέχει 54 χλμ. από την Τρίπολη και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων. Το ξακουστό της αξιοθέατο είναι το κάστρο της και είναι χτισμένο στην κορυφή του λόφου πάνω από τον οικισμό. Επίσης, στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται το σπίτι του Κολοκοτρώνη και ο Πύργος του Ματζουρανόγιαννη.

Δημητσάνα

Στην καρδιά της Πελοποννήσου, γαντζωμένη στην αγκαλιά του Μαινάλου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων η Δημητσάνα. Η «αρχόντισσα» της Αρκαδίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση τόσο λόγω των μπαρουτόμυλων όσο και λόγω των σημαντικών Δημητσανιτών που σχετίστηκαν με αυτήν. Μάλιστα, στους Δημητσανίτες αδελφούς εμπόρους Νικόλαο και Σπυρίδωνα Σπυλιωτόπουλους (ή Σπηλιωτόπουλους) οφείλεται η επαναλειτουργία των μπαρουτόμυλων και σε μεγάλο βαθμό ο εφοδιασμός του αγώνα σε πυρομαχικά.

Η Δημητσάνα είναι και ο τόπος που γέννησε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Λιμποβίσι

Είναι το χωριό που έθρεψε την γενιά των Κολοκοτρωναίων. Βρίσκεται πάνω από χαράδρες, στην καρδιά του ελατοσκέπαστου Μαίναλου και σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Λιγοστά χαλάσματα θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν του τόπου και τη δική του συμβολή στον απελευθερωτικό αγώνα του ’21.

Στο Λιμποβίσι ο επισκέπτης μπορεί να δει το ανακατασκευασμένο σπίτι του Κολοκοτρώνη που λειτουργεί σαν ανοικτό μουσείο και φιλοξενεί σύγχρονο εικονογραφικό υλικό από τη ζωή και δράση του Γέρου του Μοριά. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πηγές.

Ελληνικό

Ένα όμορφο χωριό μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας, χτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με extreme sports. Ωστόσο, το Ελληνικό φέρει και αυτό τη δική του ιστορία στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης καθώς συμμετείχε ενεργά τον απελευθερωτικό αγώνα. Από το χωριό κατάγονταν αρκετοί της Επανάστασης.