Ποιος είπε ότι για να κάνετε δροσιστικές βουτιές σε πεντακάθαρες παραλίες με κρυστάλλινα, τιρκουάζ νερά πρέπει να επιβιβαστείτε σε καράβι και να κατευθυνθείτε προς κάποιο από τα υπέροχα ελληνικά νησιά;

Μπορείτε να απολαύσετε αναζωογονητικά διήμερα δίπλα στο κύμα παίρνοντας απλά το αυτοκίνητό σας και οδηγώντας κάποια χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Ακολουθούν τέσσερις προτάσεις που σίγουρα θα αποτελέσουν αφορμή για την διοργάνωση της επόμενης καλοκαιρινής σας ολιγοήμερης εξόρμησης.

Μονεμβασιά

Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της Μονεμβασιάς ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης. Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό».

Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– θα γίνει το σημείο αναφοράς σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας εδώ.

Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Κορώνη

Πανέμορφη και γραφική η Κορώνη εντοπίζεται σε απόσταση περίπου 270 χλμ. από την Αθήνα. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια κωμόπολη που θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες με πολύχρωμα σπίτια (σχεδόν όλα διαθέτουν κόκκινες κεραμοσκεπές κια ξύλινα μπαλκόνια), καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, πλούσια φύση και το περίφημο κάστρο της, που στέκει αγέρωχο και επιβλητικό στο πέρασμα του χρόνου λαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήρι της Ακρίτας.

Χαθείτε στα στενά σοκάκια της Κορώνης και ανακαλύψτε όμορφες γωνιές με παραδοσιακά κτήρια και όμορφες εκκλησίες ή κατηφορίστε προς τον παραλιακό της δρόμο για να χαζέψετε την περαντζάδα και γιατί όχι να περάσετε ήρεμες και χαλαρές στιγμές δοκιμάζοντας φρέσκο ψάρι σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες.

Ερμιόνη

Από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές στο νομό Αργολίδας, η Ερμιόνη μοιάζει με στεριανό νησί, ενώ ξεχωρίζει για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο. Μικρή όσο πρέπει για ένα τριήμερο που τα έχει όλα, προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά στης.

Μια στάση στο αρχοντικό Κρανίδι, αλλά και το κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, στα όσα αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει κατά την επίσκεψή του στην Ερμιόνη.

Γερολιμένας

Ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά της Λακωνικής Μάνης, ο Γερολιμένας βρίσκεται στο νότιο άκρο της Μάνης, βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Ταινάρου. Γνωστός και ως «Ιερός Λιμένας», πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι της Λακωνίας με την χαρακτηριστική άγρια ομορφιά της ευρύτερης περιοχής, που προσφέρει απίστευτες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στους επισκέπτες του.

Τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια του γραφικού παραδοσιακού οικισμού αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα, ενώ τα παραθαλάσσια γραφικά μαγαζάκια προσφέρουν φρέσκο ψαράκι και καφέ σχεδόν πάνω στο κύμα. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει όλο και περισσότερο τουριστική ανάπτυξη με τους επισκέπτες να στρέφονται σε αυτό το γραφικό, μικρό αλλά όμορφο άκρο της Λακωνίας.