Στον Πύργο του Μπαζαίου στον κάμπο της Αγιασσού και περίπου στο 12ο χλμ. από την χώρα του νησιού διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από το 2001 το περίφημο Φεστιβάλ της Νάξου. Την Παρασκευή στις 26 Ιουλίου, λοιπόν, κάνει πρεμιέρα φέτος ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά event του νησιού.

Οι εκδηλώσεις –εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σύγχρονος χορός κ.α.– φιλοξενούνται από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο κυρίως στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, ένα υποβλητικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ.

Στόχος του φεστιβάλ δεν είναι άλλος από την ανάδειξη και συντήρηση ενός διατηρητέου μνημείου, την αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του νησιού, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και την προστασία του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Πύργος Μπαζαίου χτίστηκε περίπου στο 1600 για να λειτουργήσει αρχικά ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Στις αρχές του 19ου αι. εγκαταλείφθηκε από τους τελευταίους μοναχούς και πέρασε στην δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους. Το 2000 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αναστήλωσης του πύργου, ενώ από τότε λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.