Το ορεινότερο χωριό της Πάρου ακούει στο όνομα Λεύκες και ξεχωρίζει τόσο για την γραφικότητα, όσο και την γνήσια κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Οφείλει την ονομασία του στις λεύκες που κυριαρχούσαν στην περιοχή και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων –ακόμη κι αν δεν είναι παραθαλάσσιο.

Γραφικά δρομάκια με ασπρισμένους αρμούς, λουλουδιασμένες αυλές και αρκετές εκκλησίες –οι περισσότερες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα– στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην πλατεία της οποίας λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο που σερβίρει δροσιστική και πεντανόστιμη λεμονάδα.

Στα όσα, επίσης, αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Λαογραφικό Μουσείο για ένα μικρό ταξίδι στον χρόνο και στη ζωή των αρχών του 20ου αιώνα.

Ο οικισμός είναι παραδοσιακός, γι αυτό και η διέλευση των αυτοκινήτων απαγορεύεται. Η ίδρυσή του τοποθετείται χρονικά στον 15ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχει μερικούς από τους τελευταίους ανεμόμυλους που διασώζονται στο νησί.