Ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά για καλοκαιρινές διακοπές που διαθέτει όλο το «πακέτο» ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς, η Νάξος, εκτός των άλλων, έχει να καυχιέται και για τις υπέροχες ακρογιαλιές της, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας.

Εκτός από τις πολυδιαφημισμένες και πολυφωτογραφημένες παραλίες, το νησί διαθέτει εξίσου ιδανικές επιλογές και για εκείνους που αναζητούν πιο χαλαρές και απομονωμένες στιγμές για τα καλοκαιρινά τους μακροβούτια.

Χαβάη

Η Νάξος έχει την δική της Χαβάη. Πρόκειται για μια από τις πιο άγριες σε ομορφιά και παρθένες παραλίες του νησιού, η οποία εκπλήσσει ευχάριστα όποιον την επιλέξει για τα καλοκαιρινά του μακροβούτια.

Βρίσκεται κρυμμένη μέσα σε ένα κεδρόδασος και συναντάται στο δρόμο λίγο πριν το Άλυκο. Λευκή, βελούδινη αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά σε συνδυασμό με τους βράχους και τους αμμόλοφους που δημιουργούν διαδοχικές, μικρές «πριβέ» παραλίες κλέβουν τις εντυπώσεις.

Πάνορμος

Μία όχι και τόσο «πολυδιαφημισμένη» παραλία του νησιού είναι ο Πάνορμος (ή Πάνερμος), στο νότιο μέρος της Νάξου και σε απόσταση, περίπου, 55 χλμ. από τη Χώρα. Ένας μικρός και απάνεμος κόλπος με εξωτικούς φοίνικες να προσφέρουν τη φυσική σκιά τους, σχεδόν πάνω στην ακροθαλασσιά, συνθέτουν το φυσικό σκηνικό της ακρογιαλιάς που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της.

Χρυσαφένια αμμουδιά, λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά στα όσα θα σας πείσουν να ταξιδέψετε μιάμιση ώρα από την Χώρα του νησιού για να απολαύσετε τις καλοκαιρινές σας βουτιές σε αυτήν την ήσυχη παραλία.

Ορκός

Για εκείνους που δεν θέλουν τη βοή των κοσμικών πλαζ, υπάρχει μεταξύ της Πλάκας και της Μικρής Βίγλας ο μαγευτικός Ορκός, που προσφέρει την ηρεμία που αποζητά κάποιος. Στον Ορκό το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι συνεχόμενοι μικροί όρμοι, ιδανικοί για βουτιές.

Η λευκή άμμος στο βυθό, τα δέντρα των κέδρων, η ηρεμία που προσφέρει μα πάνω απ’ όλα η μαγευτική θέα είναι οι λόγοι που κάνουν την παραλία μοναδική. Η συγκεκριμένη παραλία είναι ιδανική για windsurfing, γι αυτό και στην ακτή υπάρχουν καταστήματα με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σαχάρα

Μια μεγάλη παραλία που εκτείνεται από το Καστράκι μέχρι τη Μικρή Βίγλα, χωρίς τουριστικές εγκαταστάσεις (μόνο στο βόρειο τμήμα της θα βρείτε ελάχιστες και για λίγους) για τους λάτρεις της παρθένας, φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος της Σαχάρας, εκτός από τη λευκή αμμουδιά και το λεπτό βοτσαλάκι, θα συναντήσετε και κάποια βράχια, τα οποία προσθέτουν τη δική τους γοητεία στην ακρογιαλιά.

Άλυκο

Μία από τις πιο ιδιαίτερες και εντυπωσιακές παραλίες της Νάξου, το Άλυκο, περιμένει τους επισκέπτες του νησιού, στο νοτιοδυτικό τμήμα του και σε απόσταση 17 χλμ. από τη Χώρα και πολύ κοντά στον οικισμό Πυργάκι.

Με ατού της το υπέροχο φυσικό σκηνικό για φόντο, που δεν είναι άλλο από ένα φυσικό δάσος από κέδρους που προσφέρουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους,  αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των πιο «άγριων» ακτών.

Ένας μικρός και απάνεμος κόλπος με λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά για τους λάτρεις της ηρεμίας που θέλουν να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους μακριά από τα πλήθη. Η ακρογιαλιά δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για φαγητό.