Αδιαμφισβήτητα το δυνατό «χαρτί» της Μάνης δεν είναι άλλο από τους γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς, με τα πετρόχτιστα κτίρια και τα λιθόστρωτα σοκάκια που συνυπάρχουν αρμονικά με το άγριο φυσικό τοπίο ολόγυρά τους.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο, η Μάνη έχει να επιδείξει ακόμη ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, το οποίο δεν είναι άλλο από τις υπέροχες ακρογιαλιές της με τα γαλαζοπράσινα, σαν ψεύτικα νερά, τα οποία μαγεύουν στην κυριολεξία τον επισκέπτη.

Μαρμάρι

Σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Αρεόπολη και στο νοτιότερο, σχεδόν, σημείο της Ανατολικής Μάνης το τοπίο γίνεται άγονο και απόκοσμο. Οι πέτρινες κατοικίες του μικρού οικισμού Μαρμάρι γίνονται ένα με το άγριο, φυσικό τοπίο ολόγυρά τους, με την μοναδική χρωματιστή πινελιά τα νερά της θάλασσας που αγγίζουν την αμμουδερή ακρογιαλιά του οικισμού.

Ρηχά νερά, που ενδείκνυνται και για όσους ταξιδεύουν με την οικογένειά τους, αλλά και ελαφρύ κυματάκι για όσους δεν αρέσκονται πολύ στα εντελώς ήρεμα νερά. Η παραλία διαθέτει ταβέρνα και μπαρ, ενώ σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με τα πόδια από αυτήν συναντάται μία άλλη μικρότερη και ερημική παραλία, ιδανική επιλογή για πιο prive μακροβούτια.

Μεζαπός

Στο λιλιπούτειο ψαράδικο οικισμό, μέσα στον κόλπο τον οποίο προφυλάσσει η χερσόνησος Τηγάνι, στη Μέσα Μάνη στον δήμο Οιτύλου και σε απόσταση 8 χλμ. από το Γερολιμένα, θα συναντήσετε έναν επίγειο παράδεισο. Εδώ, δεν υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, ενώ οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία.

Κοντά στις παραλίες υπάρχουν σπηλιές στα βράχια που μπορεί όποιος θέλει να εξερευνήσει κολυμπώντας στα γαλαζοπράσινα νερά, ή να χαλαρώσει στην παραλία με θέα το κάστρο στο Τηγάνι.

Αλύπα

Η κρυφή παραλία της Αλύπας, συναντάται στο ανατολικό τμήμα της Λακωνικής Μάνης, σε απόσταση 42 χλμ. από το Γύθειο. Ένας μικροσκοπικός και ήσυχος, γραφικός κόλπος που φέρει έντονα τα χαρακτηριστικά της περιοχής –πέτρα και σμαραγδένια νερά– και περιβάλλεται από πανέμορφα πυργόσπιτα.

Εδώ, ο επισκέπτης απολαμβάνει καλοκαιρινές στιγμές μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τον μαζικό τουρισμό, σε ένα ήσυχο και ερημικό περιβάλλον, όπου πρωταγωνιστής δεν είναι άλλος από την φύση, με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας και το άγριο τοπίο ολόγυρά της.

Φονέας

Η παραλία του Φονέα, στη Δυτική Μάνη, βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδαμύλη με κατεύθυνση προς Αρεόπολη, στο μέσον της διαδρομής Καλαμάτας- Αρεόπολης.

Ένας μεγάλος και επιβλητικός βράχος δεσπόζει στη μέση του κόλπου χωρίζοντας την παραλία σε δύο επιμέρους ακρογιαλιές, με την φυσική σκιά του να δρα ευεργετικά για όσους δεν έχουν εξοπλιστεί με ομπρέλα. Οι περισσότεροι, ωστόσο, τον χρησιμοποιούν για διασκέδαση, καθώς λειτουργεί ως ένα είδος «βατήρα» για απολαυστικές, καλοκαιρινές βουτιές.

Η ακρογιαλιά χαρακτηρίζεται για τα γαλαζοπράσινα βαθιά νερά με εντυπωσιακές σπηλιές, τα λευκά βότσαλα, καθώς και το τραχύ και άγριο τοπίο που τον «αγκαλιάζει».

Λιμένι

Ο παραδοσιακός οικισμός των Μαυρομιχαλαίων, συναντάται περίπου πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και 27 χλμ. από το Γύθειο, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αυτό που σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις στο Λιμένι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού τα ονειρικά νερά της θάλασσας σε μια διαυγή γαλαζοπράσινη απόχρωση που κοιτάζοντας τα κανείς αναρωτιέται αν όντως είναι αληθινά!