Το καλοκαίρι για τους περισσότερους δεν έχει τελειώσει ακόμη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν τις διακοπές τους κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Για όσους έχετε επιστρέψει στο κλεινόν άστυ προτείνουμε τρεις νησιωτικές αποδράσεις κοντά στην Αθήνα για να παρατείνετε λίγο ακόμη την καλοκαιρινή σας διάθεση.

Κύθνος

Τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, μια ολόλευκη Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν την Κύθνο αγαπημένο και ξεχωριστό προορισμό. Με κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό, η Χώρα της Κύθνου θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Στα highlights του νησιού, η Δρυοπίδα, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές τους, η γραφική Αγία Ειρήνη, η Παναγιά Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία και η Κολώνα, μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.

Οι θερμές πηγές εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες στην Κύθνο, αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις όμορφες παραλίες της, όπως οι οργανωμένες Επισκοπή και Απόκρουση, ο Άι Σώστης, τα Ποτάμια και, φυσικά, η εξωτική Κολώνα που κλέβει τις εντυπώσεις.

Σπέτσες

Ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά του Αργοσαρωνικού, οι Σπέτσες φημίζονται για την ένδοξη ναυτική παράδοση, την αξιόλογη ιστορία και την ιδιαίτερη κουλτούρα τους. Σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από την Πειραιά, απέχουν από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μόλις 2 ώρες, ενώ προσεγγίζονται και οδικώς μέσω της Κόστα.

Εδώ θα βρείτε λίγες (το νησί καταλαμβάνει μία έκταση 22,5 τ.χλμ.) παραλίες, αξιόλογες και ποιοτικές επιλογές σε ό,τι αφορά τη διασκέδασή σας, αλλά και πανέμορφες εικόνες και τοπία που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη σας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το συγκεκριμένο νησί αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων για short breaks!

Μην χάσετε, μάλιστα, μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου το φεστιβάλ της Αρμάτας, κατά την διάρκεια του οποίου κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις στην μνήμη των γεγονότων της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, και της Ναυμαχίας της Ναυπλίας (ή των Σπετσών όπως είναι επίσης γνωστή).

Τζια

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα).

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές σας στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα αξιοθεάτά της.

Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.