Το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, εκτός από την μακρόχρονη ιστορία, τα αμέτρητα αξιοθέατα, τις απέραντες παραλίες και τα κουκλίστικα, γραφικά χωριά, κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα λόγω της τοπικής του γαστρονομίας.

Η αληθινή γευστική εμπειρία που ζει ο επισκέπτης του νησιού ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του καλού φαγητού, την ώρα που η εύφορη γη της Νάξου προμηθεύει μέχρι σήμερα το ναξιώτικο τραπέζι με αγνά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Από τα διάσημα τυροκομικά προϊόντα του νησιού -η μακρόχρονη παράδοση στα τυριά στα βασικά χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας της Νάξου- με την ονομαστή γραβιέρα να αποτελεί προϊόν ΠΟΠ και το εξαιρετικό Αρσενικό, τις περίφημες πατάτες Νάξου και το εκλεκτό κίτρο και το υπέροχο λικέρ του, τα αγνά κρεατικά με πρώτο και καλύτερο το περίφημο αγριοκάτσικο και τα φρέσκα ψάρια, ό,τι και να επιλέξει κανείς ένα είναι σίγουρο: η γεύση και η ποιότητά τους υπόσχονται μια αληθινή γευστική εμπειρία, που όμοιά της δύσκολα θα ξαναβιώσει κανείς.

Κάτι που γνώριζε πολύ καλά και ο υπέροχος Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος επισκέφτηκε το εύφορο νησί των Κυκλάδων με την επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή του «Unknown Parts», που προβαλλόταν στη συχνότητα του CNN.

Ο διάσημος σεφ, συγγραφέας και παρουσιαστής σύστησε το κοινό του σε απρόσμενα μέρη μακριά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας κάθε φορά τη γαστρονομική ταυτότητα και κουλτούρα του εκάστοτε προορισμού. Όπως συνέβη και με τη Νάξο, «ένα πραγματικά όμορφο και χαλαρό ελληνικό νησί», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος.

Η εκπομπή αποτύπωνε τις στιγμές του διάσημου σεφ στο νησί όπου απολάμβανε τσιπουράκι με τους ντόπιους, δοκίμαζε εδέσματα της πλούσιας τοπικής κουζίνας (φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και ντόπια τυριά) πάνω σε ένα αλιευτικό σκάφος, εξερευνούσε την ενδοχώρα του με επισκέψεις σε γραφικά χωριά όπως η Απείρανθος, όπου και πήρε μέρος σε μια από τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές γιορτές στην πλατεία του χωριού.

Από τα όσα γευστικά ο ίδιος ξεχώρισε, μάλιστα, κατά την παραμονή του στο νησί ο χωριάτικος κόκορας με μακαρόνια, το ρόστο χοιρινό Απειράθου με πατάτες και η χαρακτηριστική χορτόπιτα της Νάξου με σέσκουλα, γνωστή και ως σεφουκλωτή.