Ο διεθνής ειδησεογραφικός ιστότοπος Insider.com συμπεριέλαβε την Ίο στη λίστα με τα 100 εντυπωσιακότερα νησιά του κόσμου. Και όπως επισημαίνει ο συντάκτης το άρθρου, εκτός από τις πανέμορφες παραλίες το νησί εκπέμπει  μοναδική αύρα ενώ προσφέρει και μία ιδιαίτερη νυχτερινή ζωή.

Και ποιος να διαφωνήσει μαζί του; Αφού η Ίος είναι πέρα από το νησί του άπλετου φωτός και το νησί των αντιθέσεων που έχει να προσφέρει πολλά σε όσους το επισκέπτονται. Η Χώρα είναι παραδοσιακός οικισμός, με ορόσημο την Παναγιά Γκρεμνιώτισσα, στο υψηλότερο σημείο και με καταπληκτική θέα.

Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά λόφου, με τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου στην κορυφή του. Κάτασπρα σπίτια, γραφικά σοκάκια στεγασμένα, τα λεγόμενα «στιγάδια», ανεμόμυλοι, όλα αυτά συνθέτουν το γοητευτικό ψηφιδωτό του οικισμού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος κι έτσι διασώζεται ως εξαιρετικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Η Ίος αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως των νέων την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν «αντίπαλον δέος της Μυκόνου». Η παράδοση θέλει λοιπόν να έχει τόσες πολλές εκκλησίες – ίσως και περισσότερες – ξεχωρίζοντας από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Η πιο γνωστή είναι η Παναγία η Γκρεμιώτισσα, η οποία δεσπόζει στο πιο ψηλό σημείο της Χώρας.

Η Ίος είναι, μπορούμε να πούμε, ένα νησί αντιφατικό, ένα μέρος φημισμένο για τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου, που όταν τον κοιτάς από ψηλά μοιάζει με γιγάντιο σαλιγκάρι.

Πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Σύμφωνα, όμως, με μια άλλη άποψη το όνομά του το νησί το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες.

Μικρές και μεγάλες παραλίες, οργανωμένες και πιο απομονωμένες συνθέτουν την εικόνα του νησιού ενώ στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται ο πετρόκτιστος Φάρος της Ίου που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού.