Γαλαζοπράσινα νερά, πλατάνια που ακουμπούν στο νερό σε έναν αέρα που έχει μπλεγμένο τον μύθο με την ιστορία. Ένα μέρος μαγευτικό και σπάνιας ομορφιάς. Αχέροντας! Ένα ποτάμι που κουβαλά στα νερά του ιστορίες και μύθους και σε μαγεύει με την ομορφιά του από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. Μια μυστηριακή ατμόσφαιρα καλύπτει τον λεγόμενο προθάλαμο του Κάτω Κόσμου. Εκεί, λέει ο μύθος, ότι έκαναν την τελευταία τους διαδρομή οι ψυχές. Σήμερα, πάντως αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο της φύσης το οποίο μπορείς να επισκεφθείς γνωρίζοντας ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.

Αχέροντας, ένα αληθινό διαμάντι της φύσης

Ο Αχέροντας είναι ένα μαγευτικό ποτάμι 52 χιλιομέτρων το οποίο περνά από τρεις νομούς: Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Οι πηγές του Αχέροντα δεν εντοπίζονται σε ένα σημείο. Οι πρώτες είναι από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στον νομό Ιωαννίνων και άλλες από τα όρη Σουλίου και Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Άλλες είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή.

Μια βόλτα στον Αχέροντα θα σε γεμίσει με σπάνιες εικόνες της Ελλάδας. Αν είσαι τολμηρός μπορείς να κάνεις μπάνιο στο ποτάμι και να απολαύσεις τη δροσιά των πλατάνων το καλοκαίρι. Στο σημείο υπάρχουν εταιρείες που φροντίζουν αν θες να κάνεις βαρκάδα ή ιππασία με τα άλογα μέσα στο ποτάμι. Θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος μαγικό, βγαλμένο σαν από παραμύθι.

Ο Αχέροντας εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας. Μπορείς να συνδυάσεις εύκολα μια βόλτα στον Αχέροντα αν κανονίσεις διακοπές στην Πρέβεζα, όπως για παράδειγμα στην Πάργα.

Ο Αχέροντας και οι μύθοι που τον συνοδεύουν

Θα έχεις ακούσει σίγουρα ότι ο ποταμός Αχέροντας συνδέεται με μύθους και θρύλους και με τον Κάτω Κόσμο. Στα νερά του Αχέροντα ανακαλύπτεις τους συναρπαστικούς μύθους για εκείνον. Άλλωστε, στην αρχαιότητα πίστευαν πως τον ποταμό αυτό περνούσε ο ψυχοπομπός Ερμής, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο.

Η λαϊκή παράδοση θέλει να νερά του Αχέροντα να ήταν πικρά, δηλητηριασμένα από ένα στοιχειό που ζούσε μέσα τους. Τα πικρά νερά έγιναν παρελθόν όταν ο Άγιος Δονάτος σκότωσε, λέει, το στοιχείο, και έτσι τα ποτάμια έγιναν γλυκού νερού και πήρε και το όνομά του το κοντινό χωριό Γλυκή.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν μόνο ένα μικρό μέρος της ομορφιάς που θα συναντήσεις από κοντά. Ο Αχέροντας και οι μύθοι που τον συνοδεύουν θα σου προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία…

Μην χάσεις:

Μια επίσκεψη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεσοπόταμος και είναι το αρχαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας. Δεν είναι και λίγο να βρεθείς εκεί και να το δεις από κοντά.