Μοναδικές διαδρομές στη φύση και στα χωριά του Νέστου που αποτελούν ιδανικό προορισμό για το χειμώνα. Στη διαδρομή των 130 χιλιόμετρων του Νέστου ποταμού, τα διάσπαρτα χωριά σάς καλούν να τα γνωρίσετε και τα μοναδικά τοπία να τα ανακαλύψετε.

Η παρθένα φύση και οι απέραντες εκτάσεις θα σας μαγέψουν και θα θέλετε να επιστρέψετε εκεί ξανά και ξανά. Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό.

Συγκεντρώνει θαυμαστές από όλον τον κόσμο, για τη σπάνια ομορφιά του, αλλά και τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι λάτρεις των σπορ όπως ράφτινγκ. Το οικοσύστημα του Νέστου φιλοξενεί μερικά μοναδικά είδη ζωής των Βαλκανίων, ενώ το Αισθητικό Δάσος γύρω από τον Νέστο αποτελεί πηγή ζωής και είναι πλέον προστατευμένο. Το μοναδικής αξίας δέλτα του ποταμού το κάνει επίσης να ξεχωρίζει.

Στη γύρω περιοχή του Νέστου, στους νομούς και την κοιλάδα που διατρέχει, θα συναντήσει κανείς χωριά με όμορφα τοπία, παραδοσιακούς οικισμούς, φιλόξενους κατοίκους και ταβερνάκια με τοπικές γεύσεις. Δεκάδες χωριά, σχεδόν ανέγγιχτα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σάς περιμένουν να τα γνωρίσετε από κοντά, παρουσιάζοντας σας μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας.

Επισκεπτόμενοι την περιοχή αξίζει να γνωρίσετε το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, από οικολογική άποψη, περιοχές της Ελλάδας. Στο Πάρκο μπορεί να συναντήσει κανείς σπάνια χλωρίδα και πανίδα και είδη βλάστησης απ’ όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου είναι ένα διατηρητέο μνημείο της φύσης και βρίσκεται στη θέση «Φρακτό» του δάσους του Παρανεστίου του νομού Δράμας. Αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της χώρας από άποψη βιοποικιλότητας ειδών και οικοσυστημάτων.

Ταξιδεύοντας στο Νέστο και ειδικά στην Ξάνθη θα έχετε επίσης την ευκαιρία να θαυμάσετε και από κοντά τον καταρράκτη του Λειβαδίτη, τον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι Δράμας με σπουδαία εκθέματα για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Σίγουρα θα χρειαστείτε αρκετές μέρες για να μπορέσετε να γνωρίσετε όλες τις περιοχές και να επισκεφτείτε αρκετά από τα χωριά της κοιλάδας του Νέστου. Εξάλλου είναι τόσα πολλά τα φυσικά τοπία και τα αξιοθέατα, που μάλλον όταν ξεκινήσετε το ταξίδι της επιστροφής θα έχετε ήδη προγραμματίσει το επόμενο. Για τους λάτρεις των σπορ και της περιπέτειας θα πρέπει να ξέρετε ότι η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, ιππασία, ράφτινγκ, αλλά και 4×4.

Παρανέστι, Nεοχώρι , Σταυροχώρι, Δαφνώνας και Κομνηνά είναι μερικά από τα χωριά που θα γνωρίστε. Οι κάτοικοι θα είναι πρόθυμοι να σας μιλήσουν για την ιστορία τους και να σας ξεναγήσουν στα μοναδικά τοπία. Μετά το ταξίδι από το Νέστο θα γυρίσετε γεμάτοι εικόνες, αρώματα και γεύσεις μιας άλλης Ελλάδας…

nestx6 nestx1 nestx2 nestx3 nestx4