Λένε πως η Κόνιτσα είναι ένα μέρος που όποιος το επισκέπτεται, πάντα επιστρέφει… Είναι το γεφύρι της, τα αιωνόβια πλατάνια της και οι φιλόξενοι κάτοικοι. Είναι τα βουνά που την περιτριγυρίζουν και ο Αώος, το ποτάμι που «ξαπλώνει» στην άκρη της. Ο λόγος για την Κόνιτσα, μια κωμόπολη στα 600 μέτρα υψόμετρο, 64 χιλιόμετρα βόρεια των Ιωαννίνων. Η Κόνιτσα λέγεται ότι πήρε το όνομα της από τα άλογα και σημαίνει «αλογότοπος» καθώς η ρίζα της προέρχεται από τη σλαβική ονομασία «κόνι», που σημαίνει «άλογο».

Η Κόνιτσα βρίσκεται «ξαπλωμένη» στη πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα και ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει ατενίζοντας την πεδιάδα της. Κάπου εκεί συναντιέται ο ποταμός Αώος με τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Μπορεί επίσης να θαυμάσει την κορυφή Γκαμήλα που προκαλεί δέος. Το στολίδι της περιοχής είναι το Γεφύρι της Κόνιτσας, το ψηλότερο μονότοτοξο γεφύρι των Βαλκανίων, χτισμένο το 1870 με επικεφαλής τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο. Το γεφύρι βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης, στη νότια άκρη της, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει και τον ποταμό Αώο. Αν το επισκεφθεί μάλιστα καλοκαίρι θα δει ντόπιους και τουρίστες να απολαμβάνουν βουτιές στα νερά του ποταμού.

Η κωμόπολη της Κόνιτσας ενδείκνυται για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα για χαλαρωτικές στιγμές δίπλα στο τζάκι, βόλτες στα όμορφα μέρη της περιοχής, πεζοπορίες και ράφτινγκ, την άνοιξη για βόλτες με άλογα, ράφτινγκ και άλλες δραστηριότητες και το καλοκαίρι για αλεξίπτωτο πλαγιάς, δροσερές βουτιές στο ποτάμι ή ξεκούραση κάτω από τα πλατάνια. Είναι εξάλλου ιδιαίτερα φημισμένος προορισμός για τους λάτρεις των extreme δραστηριοτήτων και πολλοί την χαρακτηρίζουν «πόλη του καγιάκ».

Πλούσια βλάστηση, παλιές και νεότερες μονές και αξιοθέατα είναι μερικά από αυτά που θα δει όποιος φτάσει στην περιοχή. Ανάμεσα στα αξιοθέατα που πρέπει κανείς να επισκεφτεί εκτός από το διάσημο γεφύρι, είναι το σπίτι της Χάμκως, της μάνας του Αλή πασά, το σπίτι του Αγίου Παϊσίου και αν έχετε μια μέτρια φυσική κατάσταση, τη μονή Στομίου με την εξαιρετική θέα στη χαράδρα του Αώου.

Η περιοχή φημίζεται για τα γεφύρια της που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και θυμίζουν το μεγαλείο του ανθρώπου. Φημισμένα είναι επίσης τα ιαματικά λουτρά των Καβασίλων και του Αμαράντου κοντά στην κωμόπολη της Κόνιτσας. Αν έχετε την τύχη να κάνετε ένα ταξίδι στην περιοχή θα νιώσετε αμέσως τη γαλήνη του μέρους και την απόλυτη αρμονία των στοιχείων της φύσης. Βουνά και ποτάμια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα και σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία θα σας γεμίσουν εικόνες και μνήμες που δύσκολα θα ξεχάσετε.

Στην περιοχή λειτουργούν οργανωμένα ξενοδοχεία και παραδοσιακοί ξενώνες, ενώ θα απολαύσετε πολλές νόστιμες γνήσιες ηπειρώτικες συνταγές και πίτες και φυσικά τσίπουρο ντόπιας παραγωγής. Αν κανονίσετε μια εκδρομή στην Κόνιτσα το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψετε εκεί σύντομα…

iood14 iood01 iood02 iood03 iood04 iood05 iood06 iood07 iood09 iood10 iood11 iood12 iood13