Σε τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με το βουνό των Θεών από τη μία και τη θάλασσα από την άλλη, το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα είναι χτισμένο σε στρατηγική θέση, που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας.

Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας και ο κεντρικός πύργος του είναι ορατός από την Εθνική Οδό.

Χτίστηκε στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα, στα νοτιοανατολικά του Ολύμπου, δεσπόζει σε έναν λόφο πάνω από τη θάλασσα. Κατασκευάστηκε από Λομβαρδούς Σταυροφόρους στα 1204 και στη συνέχεια το κατέλαβαν Βυζαντινοί και Τούρκοι.

Οι ανασκαφές έχουν δείξει πως η παρουσία Ελλήνων στην περιοχή μπορεί να χρονολογείται ακόμα και από τον 8ο αιώνα π.Χ. Το όνομα «Πλαταμώνας» πάντως, εντοπίζεται πρώτη φορά το 1198 σε χρυσόβουλο του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Κομνηνού Α΄. Σήμερα ανήκει στην αρμοδιότητα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Το κάστρο του Πλαταμώνα περιλαμβάνει τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών φρουρίων, πρώτο και δεύτερο περίβολο, που είναι και η ακρόπολή του, και κεντρικό πύργο. Η είσοδός του βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά ενώ στην ίδια πλευρά διακρίνεται και ερειπωμένο προτείχισμα ή ίσως πρόπυλο. Ο κεντρικός πύργος έχει οκταγωνικό σχήμα και ύψος 16 μέτρων. Η είσοδός του βρισκόταν σε απόσταση περίπου 3,5 μέτρων από το έδαφος, προκειμένου να προστατεύεται, και η πρόσβαση γινόταν από ξύλινη σκάλα.

Στον χώρο του κάστρου διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η μόνη από τις πέντε που υπήρχαν εκεί παλαιότερα. Ναοί, σπίτια, εργαστήρια, όλα τα ευρήματα στο σημείο παραπέμπουν σε μια μεσαιωνική καστροπολιτεία.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ