Οι Ενετοί το αποκαλούσαν «Φρούριο στη Θάλασσα», Castello a Mare ή Rocca a Mare, επικράτησε όμως όνομα που προέρχεται από την τουρκική ονομασία του, Su Kulesi και σήμερα Κούλες. Είναι το σύμβολο του Ηρακλείου, στην Κρήτη, καθώς δεσπόζει αγέρωχο στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Πύργος στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να υπήρχε από την περίοδο 10ου-13ου αιώνα. Οι Ενετοί έφτιαξαν επιβλητικά τείχη και κατασκεύασαν το φρούριο Rocca al Mare, δηλαδή το Φρούριο της Θάλασσας. Αυτό ήταν αρχικά ο μικρός πύργος που υπήρχε στη θέση του σημερινού φρουρίου. Αργότερα κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση της οχύρωσης της πόλης, στα πρότυπα της νέας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής με τους προμαχώνες. Στο πλαίσιο αυτό ο πύργος κατεδαφίστηκε το 1523 και αντικαταστάθηκε με το φρούριο, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Το φρούριο εκτείνεται σε δύο ορόφους και κάλυπτε επιφάνεια περίπου 3.600 τετραγωνικών μέτρων. Στις τρεις πλευρές προς τη θάλασσα ανοίχτηκαν θυρίδες για τα πυροβόλα, που προστάτευαν το λιμάνι. Τον 17ο αιώνα εκτιμάται πως υπήρχαν 18 πυροβόλα στο ισόγειο και 25 στον όροφο.

Οι ανάγλυφες παραστάσεις που σώζονται σήμερα κατά τμήματα στις εξωτερικές πλευρές του φρουρίου απεικονίζουν τον φτερωτό λέοντα της Βενετίας.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΟΥΛΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ