Παραδοσιακά χωριά με το λευκό να κυριαρχεί, πέτρα και ξύλο να υφαίνουν το νήμα που σχηματίζει το «κέντημα» της Σίφνου. Ιστορία, λαϊκή παράδοση, πέτρινοι ανεμόμυλοι, αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά, όλα αυτά μαζί συνυπάρχουν στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, που θα σας κερδίσει από την πρώτη επίσκεψη.

Βρίσκεται στις δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα στην Κίμωλο και τη Σέριφο. Έχει μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική- φημίζεται για τα κεραμικά της- και τη μαγειρική, καθώς είναι η γενέτειρα του κορυφαίου Έλληνα σεφ του 20ού αιώνα Νίκου Τσελεμεντέ.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Απολλωνία. Το μεγαλύτερο χωριό είναι ο Αρτέμωνας ενώ το Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, είναι σας ζωντανό μουσείο, ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς, που διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική οικοδομική μορφή του. Στο Κάστρο λειτουργεί και το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού ενώ δίπλα στον οικισμό βρίσκεται το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, στην κορυφή του βράχου. Παραλιακά συναντάμε τις Καμάρες, που είναι το λιμάνι της Σίφνου, το Βαθύ, τη Χερρόνησο, τον Πλατύς Γυαλός και τη Φασολού.

Η αρχιτεκτονική της Σίφνου είναι από τα χαρακτηριστικά της που γοητεύουν τον επισκέπτη, με τα κατάλευκα σπίτια γύρω από τα πλακόστρωτα σοκάκια. Αν βρεθείτε στο νησί τον Σεπτέμβριο, θα έχετε την ευκαιρία να παραστείτε στο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», προς τιμήν του σπουδαίου Έλληνα σεφ.

Αν κάτι πρέπει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, είναι ένα από τα περίφημα πήλινα μαγειρικά σκεύη, που εξακολουθούν να φτιάχνουν ορισμένα αγγειοπλαστεία του νησιού.