Όποιος φτάνει στην Χαλκίδα δεν έχει παρά να θαυμάσει την κρεμαστή γέφυρα ή αλλιώς την Υψηλή γέφυρα του Ευρίπου (αναφέρεται και ως Νέα γέφυρα Χαλκίδας). Ένα εντυπωσιακό έργο του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1985 και ολοκληρώθηκε το 1993. Η γέφυρα είναι καλωδιωτή και βρίσκεται πάνω από τον πορθμό του Ευρίπου.

Αποτελεί τμήμα της οδικής παράκαμψης της Χαλκίδας και ενώνει τη βοιωτική ακτή κοντά στο εργοστάσιο τσιμέντων με την ευβοϊκή στο λόφο Μπαταριά, μέσω του Αυτοκινητοδρόμου Σχηματαρίου-Χαλκίδας. Το μήκος της φτάνει συνολικά τα 694,5 μέτρα, το πλάτος της τα 12,5 μέτρα, ενώ το ύψος της τα 34,5 μέτρα.

Σήμερα, η γέφυρα ονομάζεται «Γέφυρα Γεωργίου Παπανικολάου» προς τιμή του σπουδαίου Ευβοιώτη επιστήμονα – γιατρού και ερευνητή. Μάλιστα, στην είσοδο της προς τη βοιωτική ακτή βρίσκεται άγαλμα του Γεωργίου Παπανικολάου. Η γέφυρα έχει κι ένα παγκόσμιο ρεκόρ: το πάχος του καταστρώματος της είναι μόλις 45 εκατοστά, το πιο λεπτό στον κόσμο.

Αν περάσετε από αυτήν, το πιθανότερο είναι να «πέσετε» σε άτομα που κάνουν bunjee jumping, αφού η κρεμαστή γέφυρα της Χαλκίδας, αποτελεί από τα πιο δημοφιλή μέρη για εκείνους που λατρεύουν τα extreme sports.