Μια εβδομάδα μόλις μας χωρίζει από το πρώτο τριήμερο του χρόνου, αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Παραδοσιακά, όσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν το τριήμερο της Αποκριάς συνήθως επιλέγουν προορισμούς με επίκεντρο το καρναβάλι.

Όσοι δεν δηλώνετε και τόσο φανατικοί της ιδέας, επιλέξτε κάποιον από τους προορισμούς που ακολουθούν στην Πελοπόννησο, και περάστε όμορφες και χαλαρές στιγμές με φόντο την ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Μονεμβασιά, Λακωνία

Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της Μονεμβασιάς ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης. Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό».

Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– θα γίνει το σημείο αναφοράς σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας εδώ.

Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Βαλτεσινίκο, Αρκαδία

Από τα χωριά που σίγουρα δεν φιγουράρουν στις πρώτες επιλογές όταν πρόκειται για την Ορεινή Αρκαδία. Ωστόσο, το Βαλτεσινίκο κρύβει πολλές εκπλήξεις σε όσους αποφασίσουν να το επιλέξουν για την επόμενη εξόρμησή τους. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, το παραδοσιακό του ύφος αλλά και η εκπληκτική θέα που προσφέρει στα βασικά θέλγητρά του που κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον επισκέπτη.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με γραφικά, πέτρινα, σπίτια, αμφιθεατρικά χτισμένο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, παραδομένο στην καταπράσινη «αγκαλιά» του Μαινάλου, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Βυτίνα. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της Επανάστασης του ’21, αποτέλεσε ορμητήριο για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Ζαρούχλα, Αχαΐα

Πνιγμένη στο πράσινο, κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι μια από τις πολύ όμορφες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Στα βασικά χαρακτηριστικά του τα πέτρινα σπίτια του οικισμού δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής, καθώς και τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Με αφετηρία την όμορφη Ζαρούχλα, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να απολαύσει την ευρύτερη περιοχή. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στη λίμνη Τσιβλού αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Κορώνη, Μεσσηνία

Πανέμορφη και γραφική η Κορώνη εντοπίζεται σε απόσταση περίπου 52 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια κωμόπολη που θα σας χαρίσει όμορφες εικόνες με πολύχρωμα σπίτια (σχεδόν όλα διαθέτουν κόκκινες κεραμοσκεπές κια ξύλινα μπαλκόνια), καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, πλούσια φύση και το περίφημο κάστρο της, που στέκει αγέρωχο και επιβλητικό στο πέρασμα του χρόνου λαμβάνοντας σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήρι της Ακρίτας.

Χαθείτε στα στενά σοκάκια της Κορώνης και ανακαλύψτε όμορφες γωνιές με παραδοσιακά κτήρια και όμορφες εκκλησίες ή κατηφορίστε προς τον παραλιακό της δρόμο για να χαζέψετε την περαντζάδα και γιατί όχι να περάσετε ήρεμες και χαλαρές στιγμές δοκιμάζοντας φρέσκο ψάρι σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες ή απολαμβάνοντας τον καφέ σας.

Ερμιόνη, Αργολίδα

Από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές στο νομό Αργολίδας, η Ερμιόνη μοιάζει με στεριανό νησί, ενώ ξεχωρίζει για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο. Μικρή όσο πρέπει για ένα τριήμερο που τα έχει όλα, προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά της. Μια στάση στο αρχοντικό Κρανίδι, αλλά και το κοσμοπολίτικο Πόρτο Χέλι, στα όσα αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει κατά την επίσκεψή του στην Ερμιόνη.