Αν έχετε όρεξη για ημερήσια εξόρμηση έξω από την Αθήνα, οι προορισμοί που ακολουθούν αποτελούν ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική απόδραση από το κλεινόν άστυ, έτσι ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες σας.

Τα γραφικά Καλάβρυτα με την ένδοξη ιστορία κάτω από τη «σκιά» του Χελμού, η Λίμνη Δόξα στην Ορεινή Κορινθία με το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και η Χαλκίδα με τα νόστιμα μεζεδοπωλεία πρέπει να συμπεριληφθούν ανάμεσα στις επιλογές αυτής της περιόδου.

Καλάβρυτα

Η γραφική κωμόπολη στην Ορεινή Αχαΐα, σε απόσταση 189 χλμ. από την Αθήνα, προσφέρεται για μονοήμερη εκδρομή από την πρωτεύουσα της χώρας. Χτισμένα σε υψόμετρο 756 μέτρων, κάτω από τη «σκιά» του Χελμού, τα Καλάβρυτα θα γίνουν το ιδανικό ορμητήριό σας για φυσιολατρικές εξορμήσεις.

Βόλτα στην πλακοστρωμένη 25ης Μαρτίου, χάζι στα μαγαζιά με τα τοπικά προϊόντα, χουχούλιασμα στα cozy cafes και φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες, συγκαταλέγονται στα must dos κατά τη διαμονή σας εδώ. Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας και η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας (5 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλαβρύτων).

Οι εξορμήσεις δεν λείπουν από το πρόγραμμα, καθώς το φαράγγι του Βουραΐκού με το φημισμένο οδοντωτό σιδηρόδρομο και το περίφημο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων ενδείκνυνται για περιπέτειες στη φύση.

Λίμνη Δόξα

Αν θέλετε να οργανώσετε μια κοντινή απόδραση από την Αθήνα, σε έναν προορισμό που θα σας ανταμείψει με την ομορφιά του φυσικού του τοπίου, τότε αξίζει να επισκεφθείτε την Γκούρα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 956 μέτρων στους πρόποδες της Ζήρειας, με πολλά παλιά πετρόχτιστα σπίτια.

Kάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό, θα θαυμάσετε την πανέμορφη πλατεία με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου-Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ολόκληρη η περιοχή θα σας προσφέρει εικόνες, χρώματα και συναισθήματα.

Θα τα ανακαλύψετε με μια βόλτα στη Λίμνη Δόξα θαυμάζοντας το αλπικό περιβάλλον της, δρασκελίζοντας το κατώφλι στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το χειροποίητο γλυκό τριαντάφυλλο), θαυμάζοντας τη λαξευμένη μέσα στον βράχο Παναγία των Βράχων και κάνοντας πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια στις πλαγιές της Ζήρειας.

Χαλκίδα

Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, η φιλόξενη και πάντα ζωντανή Χαλκίδα είναι ό,τι πρέπει για χαλαρές βόλτες δίπλα στη θάλασσα. Όταν φτάνει ο επισκέπτης στην πόλη από την καινούρια γέφυρα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την εικόνα της να χωρίζεται στα δύο, η μισή  να πατά στη Στερεά Ελλάδα και η άλλη μισή στην Εύβοια. Και η μια της όψη στα μικρά λιμανάκια και τα σοκάκια για τα οποία έγραφε ο Σκαρίμπας και η άλλη στα πολύχρωμα φώτα και τη νυχτερινή ζωή με φόντο τη θάλασσα.

Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο ανταμείβει τον επισκέπτη, ενώ από τα αξιοθέατα που αξίζει να δεις από κοντά είναι το επιβλητικό Δημαρχείο και το περίφημο Κόκκινο Σπίτι της οικογένειας Μάλλιου. Στα όσα πρέπει να βιώσει κανείς εδώ η τσιπουροκατάνυξη σε κάποιο από τα μεζεδοπωλεία στη Νέα Αρτάκη.