Σε απόσταση 10 χλμ. βόρεια της Πύλου, στο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας και δίπλα ακριβώς στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, συναντάται η εντυπωσιακότερη παραλία της Μεσσηνίας, και όχι μόνο, και η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη του νομού.

Η Βοϊδοκοιλιά με σχήμα μισοφέγγαρου, ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά είναι ένας φυσικός κόλπος με βασικό χαρακτηριστικό του την απόλυτη φυσική ομορφιά που συγκεντρώνει όλους τους επισκέπτες του νομού.

Η πρόσβαση σε αυτήν μπορεί να γίνει με το αυτοκίνητο, αλλά από δύο διαφορετικές διαδρομές. Η πρώτη περνάει μέσα από τον μικρό οικισμό της Γιάλοβας και ένα στενό δρομάκι σας οδηγεί στους αμμόλοφους της παραλίας.

Η δεύτερη έχει ως σημείο αναφοράς της την παραλία Διβάρι, όπου η διαδρομή πραγματοποιείται παράλληλα με τη θάλασσα. Από ένα σημείο και μετά η πρόσβαση γίνεται μόνο πεζή είτε μέσω ανάβασης στο Παλαιόκαστρο της Πύλου, είτε περπατώντας στην όχθη της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας. Και οι δύο επιλογές έχουν την δική τους φυσική ομορφιά.

Η Βοϊδοκοιλιά, μάλιστα, διαθέτει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στο ένα άκρο της ακτής εντοπίζεται το Παλαιόκαστρο –το πρώτο κάστρο της Πύλου– όπου βρίσκεται και η σπηλιά του Νέστορα, ενώ στο άλλο άκρος διαφαίνεται ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που αποδίδεται στο γιο του Νέστορα, Θρασυμήδη (χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικώς).