Αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του νησιού, οι πύργοι της Νάξου συναντώνται διάσπαρτοι στο εσωτερικό της ενδοχώρας, στέκοντας αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου και ταξιδεύοντας στο παρελθόν τον επισκέπτη, καθώς χρονολογούνται από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Συνολικά μέχρι σήμερα σώζονται περίπου 30 από αυτούς, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από Ενετούς φεουδάρχες ή από άλλους Λατίνους ευγενείς, προκειμένου να λειτουργήσουν ως η βάση τους για την εκμετάλλευση της κτηματικής περιουσίας του φέουδού τους.

Χτισμένοι από ναξιώτικη πέτρα, όλοι οι πύργοι είναι πολυώροφοι και με χοντρούς τοίχους, διακρίνονται για τον φρουριακό τους χαρακτήρα, ενώ η αμυντική γραμμή τους αποτελείτο από πολεμίστρες, επάλξεις, μεγάλες πόρτες και μικρά παράθυρα έτσι ώστε να προφυλάσσονται οι υπερασπιστές τους.

Ο Πύργος του Μπαζαίου που λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος

Από τους πιο χαρακτηριστικούς ο Πύργος του Μπαζαίου, στον κάμπο της Αγιασσού. Χτίστηκε περίπου στο 1600 για να λειτουργήσει αρχικά ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ενώ από το 2000 λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος.

Εντυπωσιακός, επίσης, και ο επιβλητικός πύργος όπου στεγάζεται η Μονή Φωτοδότη Χριστού, βόρεια του χωριού Δανακός, στην ενδοχώρα του νησιού. Τα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για το αρχαιότερο καστρομονάστηρο του νησιού, παρόλο που ακριβής ημερομηνία για την δημιουργία του δεν υπάρχει. Την σημερινή του μορφή το μοναστήρι την απέκτησε τον 15ο αιώνα, ενώ επί φραγκοκρατίας θεωρείτο ένα από τα πιο πλούσια και φημισμένα της εποχής.

Ο επιβλητικός πύργος όπου στεγάζεται η Μονή Φωτοδότη Χριστού

Την προσοχή σας αξίζει και ο καλοδιατηρημένος πύργος του Ζευγώλη, από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Απειράνθου. Χτισμένος πάνω σε βράχο δεσπόζει στην είσοδο του χωριού και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.

Το μοναστήρι και ο πύργος της Αγιάς στο βόρειο τμήμα του νησιού, συγκαταλέγεται στα πιο επιβλητικά και ιστορικά σημεία της Νάξου. Αν και το 1992 μεγάλο μέρος του πύργου κάηκε από μια καταστροφική πυρκαγιά, η εξωτερική του όψη παραμένει επιβλητική μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλων όσοι κινούνται στον επαρχιακό δρόμο.

Το μοναστήρι και ο πύργος της Αγιάς

Ανάμεσα στους πιο γνωστούς συγκαταλέγονται, επίσης, ο Πύργος του Γλέζου στη Χώρα, ο Πύργος του Γκρατσία στο χωριό Τραγαία και ο Πύργος του Φραγγόπουλου στο Κουρουνοχώρι.