Εκεί, όπου οι Κυκλάδες συναντούν τα Δωδεκάνησα βρίσκεται το μέρος, όπου σαγηνεύει με την ιδιαίτερη ομορφιά του τον επισκέπτη. Είναι η Αστυπάλαια, η οποία ανήκει στα  Δωδεκάνησα, αλλά η εικόνα της παραπέμπει σε Κυκλαδονήσι. Άλλωστε, η Χώρα της, η περίφημη Αστροπαλιά, με τους ανεμόμυλους και το κάστρο, τα λευκά σπιτάκια και τα μπλε πορτοπαράθυρα, μοιάζει με εκείνες των Κυκλάδων. Ενώ όχι άδικα, θεωρείται από τις ωραιότερες σε όλο το Αιγαίο.

Η Αστυπάλαια χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα ιδιαίτερο νησί και είναι το μέρος όπου ηρεμεί η ψυχή σου και το βλέμμα ξεκουράζεται έχοντας ως φόντο το απέραντο μπλε της θάλασσας.  Το νησί θα ήταν δύο ξεχωριστά νησιά αν δεν υπήρχε το λεγόμενο Στενό, μια μικρή λωρίδα γης που χωρίζει την Αστυπάλαια στο μέσα και το έξω νησί. Εκτός από τη Χώρα, πόλο έλξης αποτελεί και ο οικισμός Ανάληψη ή Μαλτεζάνα, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο του νησιού.

Αν βρεθείτε στο νησί Δεκαπενταύγουστο, θα ζήσετε το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς της Πορταΐτισσας, στους πρόποδες του κάστρου. Κάντε μια επίσκεψη και στο κάστρο του Αγίου Ιωάννη αλλά και τα δύο πολύ ενδιαφέροντα σπήλαια του νησιού.

Για μπάνιο οι επιλογές είναι πολλές στις δαντελωτές ακτές της Αστυπάλαιας. Βάτσες, Καμινάκια, Πάνορμος, Παχιά Άμμος, το Λιβάδι στο έξω νησί ή η λιμνοθάλασσα Χαμένη Λίμνη είναι μερικές από αυτές.