Φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια, με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, η Μήλος θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας τόσο για την ρομαντική ατμόσφαιρα που αποπνέει, όσο και για την εναλλαγή των τοπίων της.

Η πρώτη σας επαφή με το νησί είναι το κύριο λιμάνι του νησιού, ο Αδάμας. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο κέντρο δραστηριότητας με πολλές επιλογές σε εστιατόρια, καφετέριες και καταλύματα. Πιείτε έναν πρωινό καφέ στον «Yianko», απολαύστε το παγωτό σας στην «Αγγελική», η αγαπημένη μας γεύση ήταν το «μακαρόν», αλλά και η πικρή σοκολάτα και επιλέξτε για το φαγητό σας ανάμεσα στο εστιατόριο «Φλοίσβος», φημισμένο για τα ψητά σούβλας και το ντόπιο κατσικάκι ή εναλλακτικά στο ρακάδικο Μηλέικο, όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε αλοιφές (ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή) και πολλά γευστικά μεζεδάκια.

Μια βόλτα στην Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου, θα σας μείνει αξέχαστη. Περπατήστε στα πλακόστρωτα, γραφικά σοκάκια και ατενίστε το ηλιοβασίλεμα από την μαρμάρινη αυλή της Παναγίας της Κορφιάτισσας ή, για όποιον αντέχει μια ανάβαση 10 λεπτών, από το ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα.

Στην είσοδο της Πλάκας θα σας υποδεχθεί το ζαχαροπλαστείο «Παλαιός» και η κυρία Βασιλική με την περίφημη καρπουζόπιτα της. Στον όμορφα διαμορφωμένο εσωτερικό χώρο και τη φιλόξενη αυλή της θα χαλαρώσετε δοκιμάζοντας ένα από τα χειροποίητα γλυκά, σοκολατόπιτα, μιλφέιγ, σιροπιαστά, αλλά και τα νόστιμα παγωτά.

Το σούρουπο αφεθείτε στην ηρεμία της βεράντας του «Utopia», συντροφιά με ένα ωραίο ποτό, υπό τους ήχους ρομαντικής μουσικής. Η «Αρχοντούλα», το άλλοτε παραδοσιακό καφενείο της Πλάκας, που έχει μετατραπεί σε ταβέρνα, θα σας προσφέρει σαρδέλες φούρνου, κουνέλι στιφάδο και μια μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά, σε συνδυασμό με γεύσεις από ευρωπαϊκή κουζίνα.

Στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού θα βρείτε το δεύτερο λιμάνι του νησιού, τα Πολλώνια, από όπου γίνεται και η σύνδεση με τη γειτονική Κίμωλο. Είναι το ιδανικό μέρος για οικογενειακές διακοπές, αφού διαθέτει μια ωραία αμμουδερή παραλία και όλα είναι αισθητά πιο ήσυχα από τον Αδάμαντα. Εδώ θα βρείτε πολλές επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Για έναν χαλαρό καφέ δίπλα στη θάλασσα καθίστε στο «Ριφάκι». Στον «Γιαλό» σας περιμένουν νόστιμοι μεζέδες και μια κουζίνα με «ανήσυχη» προσέγγιση, ενώ στο «Ενάλιον» δοκιμάστε λιαστό τσίρο και γευστικά μακαρόνια με θαλασσινά σε πολύ μεγάλες μερίδες.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και γραφικά στοιχεία της Μήλου είναι τα σύρματα. Πρόκειται για υπόσκαφα καταλύματα, δίπλα στη θάλασσα, όπου οι ντόπιου ψαράδες σέρνουν τις βάρκες τους για προστασία από την κακοκαιρία. Μοιάζουν με θαλάσσια γκαράζ και δίνουν ένα ξεχωριστό χρώμα στο νησί. Αξιόλογοι οικισμοί για τα θαυμάσετε είναι το Κλήμα, τα Μαντράκια, ο Φυροπόταμος, ο Μύτακας, ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Φουρκουβούνι, η Αρετή και το σύρμα της Πάχαινας.

Βουτιά σε καταγάλανα νερά

Κάθε παραλία του νησιού σας προσκαλεί να ανακαλύψετε έναν διαφορετικό κόσμο. Η Αγία Κυριακή με τα καταγάλανα νερά και την μεγάλη αμμουδιά είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογενειακές ή ρομαντικές βουτιές. Εκεί θα βρείτε οργανωμένη καντίνα και θα απολαύσετε θαλάσσια σπορ και βόλεϊ στην άμμο.

Για το Τσιγκράδο η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη, αφού πρέπει να διασχίσετε ένα αμμώδες μονοπάτι. Αν καταφέρετε να φτάσετε, τα πεντακάθαρα νερά, αγκαλιασμένα από τα πανύψηλα βράχια θα σας αποζημιώσουν για το θάρρος σας. Να έχετε μαζί σας νερό και φαγητό.

Το Παλαιοχώρι είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές ακρογιαλιές σε ντόπιους και ξένους. Πολύχρωμα βότσαλα με άμμο και βαθυγάλανα νερά θα σας κρατήσουν στην παραλία για ώρες, ενώ στις ξακουστές ταβέρνες της περιοχής θα γευτείτε από φρέσκα θαλασσινά, μέχρι μαγειρευτά και πιάτα της ώρας.

Μην χάσετε την εμπειρία της παραλίας Σαρακήνικο, μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού. Κατάλευκα βράχια βουτούν μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα σεληνιακό τοπίο, που θα σας γοητεύσει. Φροντίστε να προμηθευτείτε με νερό και φαγητό από την καντίνα, που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και μην ξεχνάτε να ανανεώνετε συχνά το αντηλιακό σας, καθώς ο ήλιος που αντανακλάται στα βράχια μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος.

Οι επιλογές δεν σταματούν εδώ. Η Φυριπλάκα με την ψιλή άμμο και τα κοφτά, κατακόρυφα, ηφαιστειακά βράχια, ο Προβατάς, ιδανικός προορισμός για οικογένειες, ο Παπαφράγκας, οι Τριάδες και τόσες πολλές ακόμα.

Ιδανική επιλογή για να ανακαλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες του νησιού είναι η μονοήμερη εκδρομή με ιστιοπλοϊκό. Η παραλία Κλέφτικο θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας, ενώ σε κάθε μεριά του νησιού ξεπροβάλλουν ακτές απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

Πού να μείνετε

Μήλος Αχιβαδολίμνη Ξενοδοχείο Bungalows & Camping, Αχιβαδολίμνη

Το κάμπινγκ απλώνεται πάνω από την παραλία της Αχιβαδολίμνης, της ωραιότερης παραλίας στον όρμο της Μήλου. Πρόκειται για ένα από τα πιο καλά οργανωμένα κάμπινγκ των Κυκλάδων που εξασφαλίζει χαλαρωτικές διακοπές σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, δίπλα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Είναι το ιδανικό μέρος διακοπών για οικογένειες, παρέες και ζευγάρια, καθώς προσφέρει άριστες εγκαταστάσεις που υπόσχονται άνετη διαμονή.

Τιμή: 17 ευρώ τα 2 άτομα με δική σας σκηνή

Τηλ: 22870 31410 – 22870 31411 – 22870 23471

Website: www.miloscamping.gr

Λιόγερμα, Αδάμας

Άνετο και καθαρό κατάλυμα, με ευρύχωρα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα. Διαθέτει μικρή πισίνα με ηλιόλουστη βεράντα και ξαπλώστρες μέσα σε έναν ολάνθιστο κήπο. Στα θετικά του συγκαταλέγεται το φιλόξενο και εξυπηρετικό προσωπικό, αλλά και η εγγύτητα του με το κέντρο της πόλης του Αδάμα.

Στην τραπεζαρία σερβίρεται καθημερινά μπουφές πρωινού. Στον κήπο μπορείτε να κάνετε μπάρμπεκιου και να δειπνήσετε στο ύπαιθρο.

Τιμή από 50 ευρώ (Ιούλιος – Αύγουστος)

Τηλ: 22870 22300 – 22870 22601

Website: www.liogerma.gr

Ξενοδοχείο Γλαρονήσια. Πολλώνια

Ζεστή και φιλική φιλοξενία σε ένα κατάλυμα που ακολουθεί την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Απλά διακοσμημένα δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα και ανακαινισμένα πρόσφατα. Πρόθυμο προσωπικό και στιγμές χαλάρωσης στην ταράτσα και τον κήπο.

Τιμή από 65 ευρώ (Ιούλιος – Αύγουστος)

Τηλ: 22870 41468, 22870 41128

Website: www.glaronisiamilos.gr