Στην καρδιά της Ορεινής Αρκαδίας, κρατώντας τα σκήπτρα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, σας υποδέχεται η καταπράσινη Βυτίνα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για κοντινές χειμερινές αποδράσεις.

Ο παραδοσιακός τη οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 1033 μέτρων, στους πρόποδες του Μαινάλου αποτελεί το καλύτερο σημείο εκκίνησης για εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.

Έχει χαρακτηριστεί ως το «στολίδι του Μαινάλου» και πράγματι ο επισκέπτης θα ανακαλύψει ένα χωριό γαλήνιο και φιλόξενο, που θα τον υποδεχθεί στην αγκαλιά του, προσφέροντας του ηρεμία και χαλάρωση.

Τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια της έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, στην οποία δεσπόζει το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής. Μέσα από μια βόλτα στα όμορφα στενά της και τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της θα δείτε από κοντά τις ομορφιές που συναντά κανείς στην ελληνική ύπαιθρο.

Επαναστατική, εκτός των άλλων, η Βυτίνα αποτέλεσε την πατρίδα πολλών άξιων οπλαρχηγών και καπεταναίων, παίζοντας ενεργό ρόλο στην ελληνική επανάσταση. Μάλιστα, ο οικισμός της πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ επτά φορές.

Πολλά χρόνια αργότερα υπήρξε αξιόλογο κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας και ακόμα και σήμερα θα βρείτε πολλά τουριστικά μαγαζάκια στους δρόμους γύρω από την κεντρική πλατεία με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα, όπως γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια.

Σημείο αναφοράς για τις εξορμήσεις σας θα είναι ζωντανή πλατεία της Βυτίνας με την πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, που είναι φτιαγμένη από εντυπωσιακό μαύρο μάρμαρο. Γύρω της είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των καφέ και των παραδοσιακών εστιατορίων, που προσφέρουν νόστιμες τοπικές συνταγές.

Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, καθώς και το ιστορικό πετρόκτιστο κτίριο του “Ελληνικού Σχολείου”. Η Βυτίνα είναι ιδανικός προορισμός για ατέλειωτους περιπάτους.

Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία είναι ο Δρόμος της Αγάπης, μια ρομαντική διαδρομή ανάμεσα σε ψηλά δέντρα. Παράλληλα, σε μικρή απόσταση από το χωριό θα βρείτε οικισμούς εκπληκτικής ομορφιάς, αλλά και ποτάμια, πηγές, ιστορικά μνημεία και μοναστήρια, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Ανεβείτε στο λόφο του Αη – Λιά για να απολαύσετε την υπέροχη θέα και κάντε μια βόλτα στα ιστορικά μοναστήρια της Κερνίτσας και των Αγών Θεοδώρων.

Τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο δημοφιλές χιονοδρομικό του Μαινάλου, αλλά και στα πανέμορφα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα και Λαγκάδια.

Που να μείνετε
Αρχοντικό Καλτεζιώτη

Σε ένα οικογενειακό αρχοντικό του 1860, που μετατράπηκε με προσοχή και αγάπη σε έναν παραδοσιακό ξενώνα στεγάζεται το Αρχοντικό Καλτεζιώτη. Ξύλινα πατώματα, ένα παλιό σεντούκι αντίκα, μεγαλόπρεπα κρεβάτια με αφράτα στρώματα, χοντρά σκούρα ξύλινα ταβάνια και μαρμάρινα μπάνια θα ντύσουν με τον πιο ιδανικό τρόπο το παραμυθένιο τοπίο που θα βλέπετε από το παράθυρο.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Arcadia Resort

Το Arcadia Resort είναι ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που βρίσκεται στις παρυφές του ελατοσκέπαστου όρους Μαινάλου στην Βυτίνα Αρκαδίας. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με το πέτρινο περίβλημα και τους μοντέρνους εσωτερικούς χώρους, εντάσσεται πλήρως στον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο. Με στόχο την καλαισθησία σε προσιτές τιμές, προσφέρει κομψά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, γκουρμέ εστίαση, κέντρο αναζοωγόννησης, κέντρα συνεδριάσεων, αίθουσα γυμναστικής, σαλόνι, μπαρ και ένα εντυπωσιακό αίθριο.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Art Mainalon

Το νέο ξενοδοχείο Art Mainalon, ξεπροβάλλει στο κέντρο του χωριού της Βυτίνας, καμωμένο από σμιλευτή πέτρα και ξύλο. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο- πινακοθήκη, διότι αυθεντικά έργα τέχνης και γλυπτά Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κοσμούν τα δωμάτια καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους του. Το ξενοδοχείο διαθέτει πενήντα καινούργια δωμάτια με θέα στην οροσειρά του Μαινάλου, στο χωριό και στην εξωτερική πισίνα του ξενοδοχείου, προσφέροντας την απόλυτη χαλάρωση και αναψυχή σε ένα πολυτελές περιβάλλον, το οποίο αποπνέει ζεστασιά και οικειότητα.

Περισσότερα με ένα κλικ εδώ

Που να φάτε

Δειπνοσοφιστές

Στην καρδιά της Βυτίνας το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Art Mainalon» στεγάζεται σε αυτόνομο χώρο δίπλα του και προσφέρει σύγχρονη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Ο σεφ Γιώργος Μαργαρώνης δημιουργεί μενού, ανάλογα με την εποχή, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά προϊόντα. (τηλέφωνο 27950/22200)

Κληματαριά

Γευτείτε μαγειρευτά και μεγάλη ποικιλία κρεάτων στη σχάρα στην παλαιότερη παραδοσιακή ταβέρνα της Βυτίνας. Στο φιλόξενο περιβάλλον δυο αιθουσών θα δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, όπως ξινό τραχανά και παραδοσιακές πίτες. (τηλέφωνο 27950/22226)