Στη διαδρομή που ενώνει την Χώρα της Νάξου με τον κάμπο της Αγιασσού, ένας επιβλητικός πύργος ενετικής αρχιτεκτονικής συγκεντρώνει τα βλέμματα των περαστικών.

Ο λόγος για τον επιβλητικό Πύργο Μπαζαίου που στέκει αγέρωχος στο πέρασμα του χρόνου από το 1600, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτονική αλλά και τον πολιτισμό στο όμορφο νησί των Κυκλάδων.

Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί μέρος της «οικογένειας» των πυργοειδών συγκροτημάτων, από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Νάξου, η δημιουργία των οποίων χρονολογείται από τον 13ο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Ο συγκεκριμένος πύργος έως και τις αρχές του 19ου αιώνα λειτουργούσε ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, όταν εγκαταλείφθηκε και από τους τελευταίους μοναχούς και πέρασε στα χέρια του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους.

Μέχρι να εκποιηθεί από το ελληνικό δημόσιο και να περάσει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπαζαίου, στην οποία οφείλει και το όνομά του, φιλοξενούσε οικογένειες αγγειοπλαστών του νησιού. Ο συγκεκριμένος πύργος αποτέλεσε την εξοχική κατοικία της οικογένειας Μπαζαίου, ο οποίος λειτουργούσε ταυτόχρονα και ως χώρος συλλογής των αγροτικών προμηθειών.

Από το 2000, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αναστήλωσής του, λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος όπου φιλοξενείται το Φεστιβάλ Νάξου.