Σε υψόμετρο 380-440 μέτρων στην κεντρική ορεινή Νάξο, σε απόσταση 15 χλμ. περίπου από την Χώρα, συναντάται ένα χωριό ξεχωριστό, μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο το νησί.

Ο Κινίδαρος, με την πλούσια ιστορία, τα αξιόλογα μνημεία και τους ναούς, αποτελεί αγαπημένο προορισμό των επισκεπτών του νησιού καθώς η μουσική παράδοση και η διατήρηση των εθίμων το έχουν αναδείξει σε ιδιαιτέρως δημοφιλή επιλογή.

Χαρακτηριστιμένος από το 1988 ως παραδοσιακός οικισμός, παραμένει πιστός στις μουσικοχορευτικές παραδόσεις του, με τον χορό και τα βιολιά να αποτελούν αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων του. Μάλιστα, μεταξύ τους οι κάτοικοι του Κινίδαρου έχουν ένα ρητό «τα παιδιά πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατάνε»!

Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες είναι το γεγονός ότι τα αυτοσχέδια γλέντια στις ταβέρνες του χωριού με οργανοπαίχτες αποτελούν, σχεδόν, καθημερινό θεσμό τα βράδια του καλοκαιριού.

Με την μεγάλη μουσικοχορευτική παράδοση που έχει το χωριό, αναμενόμενο είναι και το γεγονός ότι εδώ διοργανώνονται τα περισσότερα πανηγύρια απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο χωριό του νησιού. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά εκείνο του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο είναι αφιερωμένος και ο ενοριακός ναός του Κινίδαρου.

Η διαδρομή από την Χώρα μέχρι το χωριό με τις εναλλαγές του τοπίου και την θέα στην πεδινή Νάξο, στα όσα σίγουρα μένουν χαραγμένα στη μνήμη του επισκέπτη.