Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη και σε απόσταση 45 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου «κοιμάται» γαλήνια η Λίμνη Ζαρού. Περιβαλλόμενη από πλούσια βλάστηση, στα νερά της καθρεφτίζεται η αμόλυντη ομορφιά του παρθένου τοπίου ολόγυρά της.

Μόλις 1 χλμ. βόρεια από το ομώνυμο γραφικό χωριό, η τεχνητή λίμνη είναι γνωστή και ως Βοτόμος, μια ονομασία γνωστή στους ντόπιους από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός εκ των διασημότερων νερών στην Κρήτη.

Η ονομασία Ζαρός προέρxεται από το μόριο Ζα, δηλαδή πολύ, και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέει πολύ νερό.

Μέχρι το 1987 η λίμνη ήταν ένας μιρκός υδροβιότοπος που σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Η σημερινή της φορφή οφείλεται στην ανάπλαση της περιοχής από την Δασική Υπηρεσία το 1987, η οποία δημιούργησε την τεχνητή λίμνη προκειμένου να συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Από την λίμνη ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετά από 5 χλμ. πεζοπορίας καταλήγει στο πρινόδασος του Ρούβα.

Στο χώρο της λίμνης ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει απολαμβάνοντας τον καφέ του ή ένα παγωτό, νόστιμα σνακ και φαγητό με συντροφιά την υπέροχη θέα στην υδάτινη αγκαλιά της.