Είναι από εκείνα τα μυστικά μέρη στο ευρύ κοινό που αν ανακαλύψεις δεν ξεκολλάς.

Το ησυχαστήριο του Λασιθίου εντοπίζεται 48 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 35 χλμ. δυτικά της Σητείας και ακούει στο όνομα Μόχλος.

Το παραδοσιακό χωριό, χτισμένο απέναντι από το νησάκι του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι που αποτέλεσε σπουδαίο Μινωικό λιμάνι, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς να συναντήσει σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, με βασικότερο και σημαντικότερο στοιχείο όλων την απλόχερη, κρητική φιλοξενία των κατοίκων του.

Στο Μόχλο οι πολυτέλειες περισσεύουν, καθώς η αυθεντικότητα εδώ έχει τον πρώτο λόγο. Στο ήρεμο αραξοβόλι, λοιπόν, του Λασιθίου θα συναντήσετε λίγες ταβερνούλες για να απολαύσετε με την ησυχία σας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, καθώς και ελάχιστες καφετέριες για ένα χαλαρό, βραδινό ποτό.

Ακριβώς μπροστά στον οικισμό συναντάται και η ομώνυμη ακρογιαλιά με άμμο και βραχώδη βυθό, ενώ ανατολικότερα συναντάται ο δεύτερος, ακόμη πιο βραχώδης, κόλπος του οικισμού. Τέλος, 400 μέτρα δυτικά του Μόχλου βρίσκεται η παραλία Λιμενάρια, η οποία ενδείκνυται για απομονωμένα μακροβούτια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε κοντινή απόσταση από το χωριό, το 1986 ανακαλύφθηκε υστερομινωϊκό νεκροταφείο με ασύλητους, λαξευτούς τάφους, όπου βρέθηκαν δεκάδες διακοσμημένα αγγεία.