Μια από τις κορυφαίες επιλογές για ρομαντικές και ανέμελες διακοπές, η Φολέγανδρος έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των ταξιδιωτών, που επισκέπτονται το νησί και απολαμβάνουν τη μοναδικότητα του.

Λόγω της ήπιας τουριστικής της ανάπτυξης, η Φολέγανδρος έχει καταφέρει να διατηρήσει την αγνότητα και την καθαρότητα ενός τόπου, που ξέρει καλά πως να αναδεικνύει την αξία και την φυσική ομορφιά του.

Ανακαλύψτε τις όμορφες γωνιές της, θαυμάστε την ανόθευτη αρχιτεκτονική των οικισμών της και βρείτε τη ρομαντική πλευρά της.

Αφήστε το αυτοκίνητο σας στο ευρύχωρο πάρκινγκ και αφεθείτε στη μαγεία της Χώρας. Ο παραδοσιακός οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων από τη θάλασσα, στο χείλος του γκρεμού και προσφέρει μια μοναδική θέα στο πέλαγος, ειδικά από την βόρεια και απόκρημνη πλευρά του Κάστρου.

Τα λευκά σπιτάκια, γνήσιας κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χρωματίζονται από πολύχρωμα πορτοπαράθυρα και οι πλακόστρωτοι δρόμοι που οδηγούν σε συνεχόμενες πλατείες, σας προσκαλούν να εξερευνήσετε κάθε της μυστικό.

Κάντε μια στάση κάτω από τα μεγάλα πλατάνια της πλατείας Ντοουνάβηδων και γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις στα ταβερνάκια και της καφετέριες της Χώρας, έως αργά το βράδυ στην πλατεία της Πιάτσας με το ρακόμελο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το παλιό κομμάτι της Χώρας, το Κάστρο έχει το δικό του μεσαιωνικό χρώμα και θυμίζει σε πολλούς την διάσημη Καλντέρα της Σαντορίνης, λόγω του απότομου κάθετου βράχου, που το χωρίζει από τη θάλασσα. Εδώ η θέα είναι μαγευτική.

Από τα πρώτα πράγματα που θα τραβήξουν την προσοχή σας στη Χώρα είναι η εντυπωσιακή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που δεσπόζει ολόλευκη πάνω σε έναν βράχο.

Για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε το λιθόστρωτο που ξεκινά από την πλατεία της Πούντας και θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 15 λεπτά. Ο ναός εικάζεται ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού και στον περίβολο και το εσωτερικό του υπάρχουν εντοιχισμένες αρχαίες επιγραφές και βάσεις αγαλμάτων.

Η Άνω Μερά είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό που αξίζει να επισκεφθείτε. Εδώ οι περισσότερες κατοικίες είναι θεμωνιές, δηλαδή μικρές αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στο Λαογραφικό του Μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά ένα τυπικό αγροτικό νοικοκυριό του νησιού. Εντυπωσιακά είναι τα δεντρόσπιτα, πέτρινοι κυλινδρικοί τοίχοι, που χτίζονταν για την προστασία των δέντρων από τους ανέμους.

Ένα ξεχωριστό, φυσικό μνημείο του νησιού είναι η Χρυσοσπηλιά, ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο, που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Φολεγάνδρου, περίπου 30 μέτρα από τη θάλασσα σε μια βραχώδη ακτή. Έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και το στοιχείο που το καθιστά μοναδικό είναι το πλήθος των αρχαίων ελληνικών ονομάτων που καλύπτουν τα τοιχώματα και την οροφή του.

Χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα και σύμφωνα με τις έρευνες ανήκουν σε εφήβους, που επισκέπτονταν το σπήλαιο στα πλαίσια λατρευτικών τελετών. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα, η επίσκεψη όμως δεν επιτρέπεται αφού η αρχαιολογική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι του νησιού είναι ξεχωριστές, με καθαρά νερά και όμορφα τοπία. Από το λιμάνι του νησιού, τον Καραβοστάση θα φτάσετε στις παραλίες Χοχλίδια, Βιτζέτζο, Λατινάκι, Πουντάκι αλλά και το Λιβάδι, ένα γραφικό χωριό με όμορφη παραλία.

Στην Αγκάλη θα εντυπωσιαστείτε από τους κατακόρυφους βράχους και τα γαλαζοπράσινα νερά της, ενώ η πρόσβαση είναι εύκολη και οι επιλογές για φαγητό πολλές.

Βρείτε το μονοπάτι για τον Άγιο Νικόλαο και απολαύστε βουτιές σε μια παραλία με ψιλό βοτσαλάκι. Επισκεφθείτε ακόμα την παραλία Βορινά, τον Άγιο Γεώργιο και το Σερφιώτικο.

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ είναι τα ματσάτα, χειροποίητες χυλοπίτες με κοκκινιστό κόκορα ή κουνέλι, το σουρωτό, φρέσκο μαλακό τυρί, τα ρεβύθια φούρνου και για επιδόρπιο η καρπουζένια, το τοπικό γλυκό με τηγανητό καρπούζι και το παστέλι.