Τα χωριά της Μάνης, σκαρφαλωμένα επάνω σε απόκρημνους, «γυμνούς» λόφους δεσπόζουν περήφανα πάνω από τη θάλασσα και προσκαλούν τους ταξιδιώτες να γνωρίσουν την «άγρια» ομορφιά τους. Φυσικά, η μαγεία της Μάνης φτάνει και μέχρι τη θάλασσα, με τα γραφικά, πέτρινα αρχοντικά να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα πεντακάθαρα νερά.

Το Πάσχα είναι μία από τις ιδανικότερες εποχές για να επισκεφθεί κανείς αυτή τη μοναδική περιοχή της Ελλάδας, για να ανακαλύψει τις ομορφιές της και να ζήσει από κοντά μια ξεχωριστή εμπειρία.

Στη Μάνη βρίσκονται 98 παραδοσιακοί οικισμοί, από τους συνολικά 118 που υπάρχουν στην Πελοπόννησο. Ψηλοί πέτρινοι πύργοι, πετρόκτιστα σπίτια, ιστορικά μνημεία, μεσαιωνικά και βυζαντινά κάστρα και εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα χωριά, και αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής.

Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και προσφέρουν μια αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία στους επισκέπτες τους.

Από το γραφικό Γύθειο με τα νεοκλασικά σπίτια και τις ψαροταβέρνες στο λιμάνι, μη χάσετε την ευκαιρία να κάνετε μια στάση στα πολύ εντυπωσιακά σπήλαια του Διρού. Επιβάλλεται μία ακόμη στάση στη μαγευτική Αρεόπολη, έναν καλοδιατηρημένο οικισμό με επιβλητικά πυργόσπιτα και παραδοσιακούς ξενώνες. Στο παραθαλάσσιο Οίτυλο, θα βρείτε αρκετές επιλογές για διαμονή και για φαγητό, ενώ θα αποτελέσει το ορμητήριό σας για πεζοπορίες στη μανιάτικη φύση.

Πάσχα στη Μάνη

Το ζύμωμα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα της Μάνης, με τις νοικοκυρές να επιδίδονται στο ζύμωμα των παραδοσιακών, λαμπριάτικων κουλούρων από τη Μεγάλη Πέμπτη. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι το επτάζυμο ζυμάρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή αξίζει κανείς να παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου στην Αρεόπολη, σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, ενώ το βράδυ της Ανάστασης όπου κι αν βρεθεί κανείς θα έχει την ευκαιρία να δει τον ουρανό να φωτίζεται από τα πολύχρωμα βεγγαλικά που «σκάνε» στον ουρανό μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Την Κυριακή του Πάσχα σειρά έχει το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού και το κάψιμο του Ιούδα, ενώ το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα τηρείται το ξεχωριστό, μανιάτικο έθιμο της Λιτανείας, με τους πιστούς των ενοριών κρατώντας εικόνες και σταυρούς να ακολουθούν τους ιερείς ψέλνοντας αναστάσιμα τροπάρια και παρακλήσεις. Σε πολλά χωριά η πομπή πηγαίνει στα νεκροταφεία, όπου στα ανθοστολισμένα μνήματα έχουν τοποθετηθεί θυμιατήρια με θυμίαμα, πασχαλιάτικες κουλούρες και αυγά.