Το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως αναλογικά με το βάθος του, σύμφωνα με το βιβλίο παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες, βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν είναι άλλο από το Φαράγγι του Βίκου στην Ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι πολλοί το χαρακτηρίζουν και ως το «Γκραν Κάνυον» της Ελλάδας.

Μέρος του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου ξεχωρίζει για το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό σκηνικό του, το οποίο μοιάζει βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής. Ίσως το πιο διάσημο από τα αξιοθέατα στο Ζαγόρι, αποτελεί καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Εντοπίζεται σε απόσταση 30 χλμ. βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και βρίσκεται σε υψόμετρο που ξεκινάει από τα 550 μέτρα και φτάνει τα 1.780 μέτρα, η αρχή του συναντάται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Τσεπέλοβο, ενώ η κατάληξή του στο Βιτσικό, ένα χωριό κοντά στη διάσημη Αρίστη, και ο ποταμός που το διασχίζει είναι ο περίφημος Βοϊδομάτης.

Το μήκος του αγγίζει τα 20 χιλιόμετρα, ενώ το βάθος του σε κάποια σημεία ξεπερνάει ακόμη και το ένα χιλιόμετρο.

Τέλος, για να απολαύσει κανείς πανοραμική θέα στο φαράγγι που κόβει την ανάσα δεν έχει παρά να βρεθεί στο ομώνυμο χωριό του Βίκου, τη θέση Οξυά και τη θέση Μπελόη, καθώς και από κάποια σημεία στο δρόμο που οδηγεί προς τα χωριά Μονοδένδρι, Μεγάλο Πάπιγκο και τη Μονή της Αγίας Παρασκευής.