Το Πήλιο διατηρεί ως τα σήμερα άσβεστη την παραδοσιακή του κουζίνα, ένα ιδανικό μείγμα σπιτικών γεύσεων και μυρωδιών που σε φυλακίζει στον κόσμο του.

Η πηλιορείτικη κουζίνα απαρτίζεται από απλά υλικά που μεταμορφώνονται σε θεσπέσιους γευστικούς συνδυασμούς, πάντα με έμφαση στις ντόπιες πρώτες ύλες και τα φημισμένα μυρωδικά.

Και βέβαια το διασημότερο πιάτο του βουνού των Κενταύρων είναι αναμφίβολα το σπεντζοφάι, ένα τυπικό φαγητό που βασίζεται στο ντόπιο λουκάνικο (κατσικίσιο, πρόβειο και λίγο χοιρινό κρέας), τις πράσινες πιπεριές, τη σάλτσα ντομάτας και τη σπέντζα (καυτερή πιπεριά).

Πήλιο σημαίνει επιστροφή σε εποχές αλλοτινές, όταν η γαστρονομική απόλαυση λάμβανε χώρα σε ζεστά παραδοσιακά καφενεία με ντόπιο τσίπουρο, εκλεκτούς μεζέδες και ελληνικό καφέ στη χόβολη.

Και η αλήθεια είναι πως στο Πήλιο θα φας καλά και φτηνά στα περισσότερα χωριά του, πάντα με τη μοσχοβολιά της παράδοσης και το μεράκι της πεπειραμένης νοικοκυράς να διαφεντεύει την κουζίνα. Ακόμα και τσουκάλια και χαλκώματα θα βρεις να σιγοκαίνε στη φωτιά, όπως άλλοτε.

Βασίλισσα της πηλιορείτικης κουζίνας παραμένει η ονομαστή Τσαγκαράδα, πόλος έλξης των απανταχού καλοφαγάδων.

Εκεί θα βρεις από το 1965 τον Παράδεισο, το εστιατόριο του ξενώνα που το έχει καμάρι μεγάλο το σπεντζοφάι του. Πάνω στον δρόμο και σε μια υπέροχη πετρόχτιστη αυλή, κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια, ο Παράδεισος απλώνει στα πόδια σου όλο το παραδοσιακό πηλιορείτικο μενού.

Εδώ έρχεσαι όμως πρωτίστως για το σπεντζοφάι του με το ντόπιο λουκάνικο. Τσιμπημένο στο καυτερό, για να τραβάει πολύ και καλό κόκκινο κρασί, το πηλιορείτικο σπεντζοφάι με το πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο του Παραδείσου είναι ήδη θρύλος στην περιοχή.