Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δέχτηκε τη στήριξη πολλών Ευρωπαίων υπουργών, αφού υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να ζει με τον σύντροφό του, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Ένας σπουδαίος κύριος. Σ’ ευχαριστούμε, Ξαβιέ Μπετέλ» έγραψε στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ. Ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας Κρίστιαν Γένσεν, ο οποίος τον επαίνεσε για το θάρρος του.

Ο Μπετέλ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Το 2015, τη χρονιά που ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε στο Μεγάλο Δουκάτο, παντρεύτηκε τον σύντροφό του, έναν αρχιτέκτονα.

«Το να μην έλεγα τίποτα δεν υπήρχε στις επιλογές μου», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, αναρτώντας στο Twitter την πληροφορία που είχε αναφέρει νωρίτερα ο Γερμανός δημοσιογράφος Στέφαν Λάιφερτ, του τηλεοπτικού καναλιού ZDF.

Σύμφωνα με τον Λάιφερτ, ο 45χρονος Μπετέλ είχε πει σε μια ομιλία του στη σύνοδο αυτήν ότι είναι «παντρεμένος με έναν άνδρα» και ότι για την ένωση αυτή θα του επιβαλλόταν η θανατική ποινή «σε πολλές από τις χώρες που εκπροσωπούνται σε αυτό το τραπέζι». Ένα μέλος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου επιβεβαίωσε την πληροφορία, στην εφημερίδα L’Essentiel.

Η αντίδραση ήταν «παγερή σιωπή από ορισμένους, σιωπηρή χαρά από άλλους», σχολίασε ο Λάιφερτ.

Η ομοφυλοφιλία επισύρει τη θανατική ποινή σε ορισμένες χώρες, όπως στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.