Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ακύρωσε σήμερα το ταξίδι του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, μία ημέρα αφού ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, ανακοίνωσε την παραίτησή του, έγινε γνωστό από τους διοργανωτές.

Ο Κόντε ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία στο Νταβός στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας).

Το γραφείο του δεν εξήγησε τους λόγους για την απόφασή του, όμως επεσήμανε ότι ο Κόντε θα παραμείνει στη Ρώμη για να εργαστεί πάνω «σε επείγοντα ζητήματα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να προετοιμάσει ένα υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για το βράδυ ενώ θα έχει συσκέψεις για επείγουσες υποθέσεις.

Ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας αποδυναμώθηκε μετά την παραίτηση του Λουίτζι ντι Μάιο από την προεδρία του Κινήματος 5 Αστέρων.

Ο ντι Μάιο, που συμμετέχει στην κυβέρνηση από τότε που το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων κέρδισε το 33% των ψήφων στις εκλογές του 2018, ανακοίνωσε χθες την παραίτηση του έπειτα από μια σειρά αποσκιρτήσεων από το κόμμα. Από το 2018 το κόμμα έχει χάσει περισσότερους από 30 βουλευτές εξαιτίας διαφωνιών για την πολιτική του, περιλαμβανομένης της συμμετοχής του στην κυβέρνηση συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Κόντε δήλωσε ότι λυπάται για την απόφαση του ντι Μάιο, όμως διαβεβαίωσε ότι αυτή «δεν θα έχει επιπτώσεις στην κυβέρνηση», καθώς αναμένεται να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Η παραίτηση ντι Μάιο ενέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ενόψει και των τοπικών εκλογών την Κυριακή στην Εμίλια Ρομάνα, μια περιφέρεια στην οποία το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκα ελπίζει να σημειώσει μεγάλη άνοδο.