Ήταν πριν από έξι ημέρες όταν ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν έπνιξε με το πόδι του τον Τζορτζ Φλόιντ που μονολογούσε με δυσκολία «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Περαστικοί βιντεοσκόπησαν την ωμή δολοφονία του Αφροαμερικανού από τον λευκό αστυνομικό και κατάφεραν να μην περάσει ο θάνατός του στα ψιλά.

Ο Τζόρτζ Φλόιντ πέθανε με έναν βασανιστικό τρόπο, ωστόσο, η απώλεια του κατάφερε να γεννήσει το… χάος. Από το βράδυ εκείνης της ημέρας, οι ΗΠΑ φλέγονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Διαδηλωτές ζητούν δικαίωση για τον άδικο θάνατο του Τζορτ Φλόιντ και δεν σταματούν να διεκδικούν ισότητα. Το σύνθημα «κάντε τους ρατσιστές να φοβηθούν και πάλι» κυριαρχεί, ενώ καίγονται αντικείμενα και σπάνε βιτρίνες από τους οργισμένους διαδηλωτές.

Και μπορεί να η συγκεκριμένη περίπτωση να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, το ποτήρι είχε γεμίσει πολλά χρόνια τώρα.

Οι θάνατοι Αφροαμερικανών από αστυνομικούς είναι πολλοί ενώ σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το NBC, η αστυνομία της Μινεάπολις έχει εφαρμόσει την πίεση στο λαιμό 237 φορές και σε 44 περιπτώσεις οδήγησε σε λιποθυμία.

Νεκροί διαδηλωτές από αστυνομικά πυρά και απαγόρευση κυκλοφορίας

Οι διαδηλώσεις είναι πολύ μεγάλες ενώ συνεχώς αυξάνονται οι άνθρωποι που κατεβαίνουν στους δρόμους και ζητούν τα αυτονόητα… τη τιμωρία του δράστη.

Ωστόσο, αυξάνονται και οι νεκροί διαδηλωτές καθώς οι αστυνομικοί γίνονται βίαιοι και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον των διαδηλωτών.

Σήμερα, νεκρός από σφαίρες αστυνομικών φέρεται να έπεσε ένας άνδρας στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κεντάκι.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το περιστατικό σημειώθηκε πριν από μερικές ώρες έξω από ένα σούπερ μάρκετ, στην προσπάθεια της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς να σπάσουν τη συγκέντρωση των διαδηλωτών (δείτε εδώ περισσότερα).

Την ίδια ώρα, πάνω από 40 πόλεις έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία μετά από τις 7 το βράδυ, στην προσπάθεια να περιορίσουν τις διαδηλώσεις.

Ενδεικτικά απαγόρευση κυκλοφορίας για τις δύο επόμενες ημέρες ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον, μετά τον εμπρησμό εκκλησίας κοντά στον Λευκό Οίκο, αλλά και τις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Μπέβερλι Χιλς, τη Σάντα Μόνικα, ενώ στο Ατλάντικ Σίτι το μέτρο θα ισχύσει για όλη την εβδομάδα.

Χιλιάδες συλλήψεις και Εθνοφρουρά στους δρόμους των ΗΠΑ

Χιλιάδες συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

«Έχουμε αξιωματικούς με σπασμένα κόκαλα και μελανιές» σημείωσε ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος στο Σικάγο, μιας και είναι αρκετοί και οι αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν τραυματιστεί.

Μάλιστα, η Εθνοφρουρά της Μινεσότα βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οργή, διαδηλώσεις και χέρι – χέρι μαύροι και λευκοί με αίτημα τη δικαίωση

Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις.

Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη.

Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα.

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: «Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη» περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί. «Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση», λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.

Διαδηλώσεις πραγματοποίηθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, την Ατλάντα, την Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.

Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμπφθηκαν χθες για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «αλήτες» τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς.

Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, την Μινεάπολις, το Λος΄Αντζελες και την Σάντα Μόνικα.

Δείτε επίσης

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον αδελφό του Τζορτζ Φλόιντ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκλονιστικό βίντεο με το τετ-α-τετ του αδελφού του νεκρού με την αστυνομία της Μινεάπολης

Τζορτζ Φλόιντ: Συγκινητικές εικόνες με αστυνομικούς να γονατίζουν μαζί με διαδηλωτές