TRAVEL

Έδεσσα: Η καταπράσινη πόλη του νερού στην «καρδιά» της Μακεδονίας

Έδεσσα: Η καταπράσινη πόλη του νερού στην «καρδιά» της Μακεδονίας
PIXABAY

Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως το «στολίδι» της κεντρικής Μακεδονίας και όχι άδικα.

Η Έδεσσα (σ.σ. η παλαιότερη ονομασία της ήταν Βοδενά), βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων. Είναι πόλη της κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν πάντοτε δύο: το πράσινο και το νερό, με το δεύτερο από αυτά να συνδέεται γλωσσολογικά με τα δύο ονόματά της.

Η πόλη είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Έδεσσας, μέρη της οποίας όπως η αγορά και τα τείχη να έχουν έως τώρα ανασκαφεί.

Έμβλημα της πόλης είναι ο καταρράκτης, τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε και να διασχίσετε και το μονοπάτι που περνάει ακριβώς από κάτω του.

Όμορφα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε

Καταρράκτες της Έδεσσας

Οι καταρράκτες της Έδεσσας είναι το πιο χαρακτηριστικό της σημείο στις μέρες μας αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Παλιότερα καλύπτονταν από την πυκνή βλάστηση της περιοχής, η οποία έκανε την πρόσβαση πάρα πολύ δύσκολη. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί πάρα πολύ ωραία και μάλιστα, μπορείτε να περπατήσετε ακόμη και πίσω από τον καταρράκτη.

Ο αέρας στην περιοχή λόγω του νερού που πέφτει είναι φρέσκος και κάνει καλό στην υγεία. Το νερό που τρέχει από τον καταρράκτη είναι πλήρως ελεγχόμενο, καθώς από την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μιας και το νερό τροφοδοτεί 2 εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, το εργοστάσιο του Άγρα και το εργοστάσιο του Εδεσσαίου. Τις ηλιόλουστες μέρες τα σταγονίδια του νερού με τον ήλιο δημιουργούν ουράνια τόξα ενώ τα βράδια ο φωτισμός στο σημείο δημιουργεί πανέμορφες εικόνες.

Παραδοσιακή συνοικία «Βαρόσι»

Η συνοικία Βαρόσι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι μία από τις ιστορικότερες περιοχές της, καθώς είναι μία από τις τρεις γειτονιές χριστιανών στην τουρκοκρατούμενη, τότε, Έδεσσα η οποία κρατά το χαρακτήρα της και τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Δημιουργήθηκε στο χώρο της αρχαίας ακρόπολης της πόλης μετά το 1389 και την άλωση της Έδεσσας.

Το 1944 καταστράφηκε από τους Γερμανούς, γιατί λόγω της θέσης της συνοικίας, τα σπίτια χρησιμοποιούνταν από τους αντιστασιακούς λόγω της εύκολης πρόσβασης στον κάμπο για τη διαφυγή τους. Μεγάλο μέρος των κτηρίων έχουν αναστηλωθεί κάνοντας το Βαρόσι να αποκτήσει το παλιό του, ιδιαίτερο χρώμα.

Ψηλός Βράχος της Έδεσσας

Στο άκρο της συνοικίας Βαρόσι θα βρείτε την τοποθεσία «Ψηλός Βράχος», ένα φανταστικό μέρος στην πόλη όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στην κοιλάδα της Έδεσσας και της Πέλλας, το όρος Βέρμιο και την αρχαία πόλη.

Εάν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να δείτε μέχρι και το όρος Άθως. Η περιοχή είχε καεί από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής και αναδιαμορφώθηκε μέσα στη δεκαετία του ’60.

Σχετικές ειδήσεις