TRAVEL

Καστοριά: Η αρχόντισσα του Βορρά (pics)

Καστοριά: Η αρχόντισσα του Βορρά (pics)
EUROKINISSI

Χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε μια στενή χερσόνησο, μαγεύει τους επισκέπτες. 

Την «λατρεύουν» όλες οι εποχές του χρόνου. Ακόμα και «ντυμένη στα λευκά» η Καστοριά είναι πανέμορφη.

Είναι αναμφισβήτητα από τις ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, πλαισιωμένη από τα επιβλητικά βουνά Γράμμο και Βίτσι.

Αντικατοπτρίζεται αιώνες τώρα στα ασάλευτα νερά της λίμνης Ορεστιάδας.

Αν το επιτρέψει ο καιρός, μία βόλτα με βάρκα στη λίμνη, θα σας αποζημιώσει...

Η Ορεστιάδα αγκαλιάζει μια σημαντική ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και επαπειλούμενα.

Αξίζει μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου με τις επτά υπόγειες λίμνες και τις δέκα αίθουσες που φέρουν εντυπωσιακό σταλακτιτικό διάκοσμο.

Επισκεφτείτε:

Αν θέλετε να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά, ακολουθήστε την καταπράσινη διαδρομή που οδηγεί στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Η παλιά συνοικία Ντολτσό, είναι από τις πιο γραφικές γειτονιές της πόλης, θα σας μαγέψει με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 17ου και 18ου αι.

Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας κ.ά.

Το Απόζαρι, είναι ακόμα μία περιοχή με την αριστοκρατική ατμόσφαιρα, τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησιές και τα όμορφα αρχοντικά, χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Ιδιαίτερο αξιοθέατο της Καστοριάς αποτελούν οι πάμπολλες, πάνω από 60, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησιές που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα.

EUROKINISSI

-Το Δισπηλιό (7 χλμ. ΝΑ της Καστοριάς). Στη θέση Νησί έχει ανασκαφεί πασσαλόκτιστος προϊστορικός λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ. Δίπλα έχει διαμορφωθεί ένα εντυπωσιακό πάρκο με φυσική αναπαράσταση μέρους του οικισμού αυτού και πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής πριν από περίπου 7.000 χρόνια.
- Το παραδοσιακό χωριό Νεστόριο (28 χλμ. ΝΔ), όπου κάθε καλοκαίρι στις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού διοργανώνεται το διάσημο River Party με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
- Το χωριό Νόστιμο (17 χλμ. ΝΔ), γνωστό για το απολιθωμένο δάσος του, ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων.
- Τα Κορέστεια χωριά στα βόρεια του νομού. Αν και σήμερα τα περισσότερα από αυτά έχουν ερημώσει, ξεχωρίζουν για τη μοναδική ατμόσφαιρα και την ιδιαίτερη κατασκευή των σπιτιών τους από πλίνθους, τα ονομαζόμενα «σπίτια της λάσπης».
- Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου, κοντά στο γραφικό χωριό Πολυκέρασο (22 χλμ. ΒΑ) για σκι και snowboard.

Πώς θα φτάσετε

Η Καστοριά απέχει 575 χλμ. από την Αθήνα (μέσω Κοζάνης) και 219 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε και αεροπορικώς μέσω Άργους Ορεστικού (10 χλμ. από την Καστοριά).

Σχετικές ειδήσεις