TRAVEL

Ξυλόκαστρο: Προορισμός γεμάτος αναμνήσεις (pics)

Ξυλόκαστρο: Προορισμός γεμάτος αναμνήσεις (pics)
Μαγευτική η ώρα του ηλιοβασιλέματος, ακόμα κι αυτή την εποχή

Το Ξυλόκαστρο έγινε από τις αρχές ακόμα του 1900, ένας αγαπημένος προορισμός για πολλούς βασιλιάδες και επώνυμους από όλο τον κόσμο.  Γι αυτό και «κουβαλάει» πολλές αναμνήσεις.

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, βρίσκεται το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Μία παραθαλάσσια πόλη χαλάρωση, καλό φαγητό και ατέλειωτες ρομαντικές βόλτες στην παραλία.

Ένας στρατώνας που ονομάστηκε από τους ντόπιους ξύλινο κάστρο έδωσε και το όνομα του στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Υψηλά Αλώνια, Μερτικέϊκα, Γεωργαντέϊκα και Ρίζα. Κατά τον 18ο αιώνα αποκαλούταν Οξώκαμπος.

Στην περιοχή αρχικά υπήρχε ένα μεγάλο πευκοδάσος και στον 18ο αιώνα το Ξυλόκαστρο είχε λίγα σπίτια και μερικές αποθήκες. Το δάσος στη συνέχεια αποψιλώθηκε για να καλλιεργηθεί η γη και από το αρχικό δάσος έχει απομείνει μόνο ο Πευκιάς επειδή βρίσκεται σε αμμώδες έδαφος.

Στο Ξυλόκαστρο καλλιεργούνταν σταφίδα με την παραγωγή να φτάνει 1.300.000 ενετικά λίτρα που απέφερε στο Ξυλόκαστρο έσοδα 500.000 δραχμών. Η σταφίδα μεταφερόταν στην Πάτρα με πλοιάρια, από όπου εξαγόταν κυρίως στην Αγγλία.

Το Ξυλόκαστρο έγινε γνωστό στους ξένους οι οποίοι άρχισαν το επισκέπτονται τις αρχές του 20ού αιώνα και το αποκαλούσαν Ανθούπολη λόγω των πολλών λουλουδιών του.

Τουριστική ανάπτυξη

Το 1906 στην περιοχή του Ξυλόκαστρου εμφανίστηκαν οι πρώτοι γυμνιστές στην Ελλάδα. Το Ξυλόκαστρο κρίθηκε επίσημα ως θερινή διαμονή των ξένων το 1919 και το επισκέπτονταν επώνυμοι (πχ. βασιλιάδες, πρωθυπουργοί και ηθοποιοί).

Το Ξυλόκαστρο έγινε λουτρόπολη. To 1923 ιδρύθηκε με δωρεά του Σωτήρη Κροκιδά το Κροκίδειον Δημοτικόν Σχολείον. Στον Πευκιά λειτουργούσε κατασκήνωση των αδελφών Τυπάλδου. Στην κατασκήνωση παραθέριζαν κυρίως ξένοι.

Ο τουρισμός οδήγησε το Ξυλόκαστρο σε οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών ζωής. Τη δεκαετία του 1970, το πρόβλημα της ύδρευσης λύθηκε με την μεταφορά νερού από το Γελλήνη. Η κατασκήνωση Τυπάλδου έκλεισε και σήμερα έχει γίνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο-resort.

Τη δεκαετία του 1970 τα νεοκλασσικά σπίτια με πλούσιο διάκοσμο άρχισαν να αντικαθίστανται με πολυκατοικίες. Αυτά τα σπίτια χτίστηκαν σε μια προσπάθεια οι κάτοικοι να αποκτήσουν σπίτι πιο όμορφα διακόσμο από τους γείτονές τους. Οι πολυκατοικίες χτίστηκαν στο παραλιακό δρόμο.

Στο τέλος του 20ού αιώνα άρχισε η ανάπλαση του Ξυλόκαστρου. Κατασκευάστηκε το υπαίθριο θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης», το κλειστό θέατρο «Άγγελος Σικελιανός», το γενικό και τεχνικό Λύκειο Ξυλόκαστρου, το 2° Γυμνάσιο Ξυλόκαστρου, το 3° Δημοτικό Σχολείο «Βαρδάβειον», το 1ο Νηπιαγωγείο «Λίλιαν Βουδούρη» και το 2° Νηπιαγωγείο στον οικισμό Αριστοναύτες.

Επίσης κατασκευάστηκε γήπεδα τένις και μια μαρίνα στις όχθες του ποταμού Σύθα και επισκευάστηκε το 1° Δημοτικό Σχολείο. Επίσης το Ξυλόκαστρο γνώρισε πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη, καθώς διοργανώθηκαν αγώνες μπιτς βόλεϊ και συναυλίες.

Το δάσος Πευκιά είναι ένα φυσικό πευκοδάσος ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και τη Συκιά. Εκτείνεται κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού κόλπου και έχει χαρακτηριστεί αισθητικό δάσος. Στο υφάλμηρο έδαφος έχουν αναπτυχθεί 83 είδη φυτών ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν η χαλέπιος πεύκη, το σχίνο, η μυρτιά, η λυγαριά, ο κέδρος, φοινικικό πουρνάρι, το αλμυρίκι, το αρκουδόβατο, το αγριοκάλαμο, η κουνούκλα, το θυμάρι και η αφάνα. Αναφέρεται από τον Κώστα Καρυωτάκη ως το «πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας», ενώ ήταν πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανού.

Οι ομορφιές της περιοχής πολλές με μοναδικές εναλλαγές στο τοπίο, ο παραλιακός δρόμος της πόλης του Ξυλοκάστρου είναι ιδανικός για περπάτημα , ενώ ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλίας είναι μια απολαυστική εμπειρία.

Στη δυτική άκρη της πόλης βρίσκεται το λιμάνι και η μαρίνα. Σε κοντινές αποστάσεις ανατολικά και δυτικά στα όρια του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης εκτείνονται πολλά παραλιακά χωριά με όμορφες παραλίες που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από πολλούς παραθεριστές.

Αξιοθέατα

Εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης

Το σήμα κατατεθέν του Ξυλόκαστρου είναι η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης, που έχτισε με τα χέρια του ο ιερομόναχος Πατήρ Νίκων. Πήρε σχέδια από πρωτοχριστιανικές εκκλησίες και ξεκίνησε. Εντυπωσιακή η εκκλησία από έξω με τους μαρμάρινους όγκους της μέχρι μέσα, σε κάθε λεπτομέρεια του εσωτερικού, που δεν έχεις την ευκαιρία να δεις εύκολα αλλού. Στον πρόναο εντυπωσιάζεσαι απ’ τα θαυμάσια ψηφιδωτά, που έχει φιλοτεχνήσει ένας Εβραίος καλλιτέχνης.

Ο Πευκιάς

Για τους λάτρες της Φύσης, το στολίδι του Ξυλοκάστρου είναι ο Πευκιάς. Ένα πευκοδάσος τριών χιλιομέτρων, που ξεκινά απ’ το Ξυλόκαστρο και φτάνει μέχρι και τη Συκιά. Ένας πολύ ωραίος περίπατος.

Το σπίτι του Σικελιανού που έχει γίνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο

Το σπίτι του Σικελιανού στη Συκιά

Το σπίτι του Άγγελου Σικελιανού είναι η ρεσεψιόν του νέου ξενοδοχείου Sikyon Coast Hotel. Παλαιότερα, η βίλα του Σικελιανού είχε διαμορφωθεί σε bungalows από τον εφοπλιστή Τυπάλδο. Τώρα, γύρω από τη βίλα του Σικελιανού, έχει αναπτυχθεί το καινούργιο ξενοδοχείο. Ο χώρος διαθέτει πισίνα για παιδιά, ξαπλώστρες, ωραίο εστιατόριο, bar και προσφέρεται για γλυκό και ποτό, είτε μέσα είτε έξω και μέσα. Απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο από το Ξυλόκαστρο.

Λίμνη Τσιβλού

Η Λίμνη Τσιβλού

Κοντά στην Ακράτα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αξίζει να επισκεφτείς τη λίμνη Τσιβλού. Στενός δρόμος και σε ένα κομμάτι χωματόδρομος, αλλά το θέαμα θα σου μείνει αξέχαστο. Αυτό που βλέπεις είναι ένα υγρό σμαράγδι. Μια καταπράσινη, σμαραγδένια λίμνη διακοσίων στρεμμάτων. Κάνεις τη βόλτα σου κι ύστερα κάθεσαι για έναν καφέ ή και για να φαγητό.

Σχετικές ειδήσεις