TRAVEL

Ανοιξιάτικη απόδραση στα τσιπουράδικα του Βόλου (pics)

Ανοιξιάτικη απόδραση στα τσιπουράδικα του Βόλου (pics)
Πριν ξεκινήσετε τα τσίπουρα...πάρτε ένα ποδήλατο και κάντε βόλτα στην παραλιακή
pixabay

Βόλος: Μία πόλη που έχει συνδεθεί με τα τσιπουράδικα της παραλίας και τους ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες. Σίγουρα όμως, η πόλη δεν προσφέρει στον επισκέπτη μόνο αυτό!

Με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 10 χλμ. και χιλιάδες ποδήλατα, ο Βόλος, σας δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσετε, κάνοντας βόλτα στην παραλιακή αλλά και στις συνοικίες της πόλης που έχουν γράψει ιστορία.

Τα πολλά αρχοντικά, τα δημόσια μέγαρα, μουσεία βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική.

Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος Αργοναυτών και το επιβατικό λιμάνι στο δυτικό άκρο της, με την εκπληκτική θέα προς το ανοικτό πέλαγος, είναι το δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Η μεγάλη συνοικία της Νέας Ιωνίας, δημιούργημα του προσφυγικού πληθυσμού από τη Μικρά Ασία, έχει διαμορφώσει σε σημαντικό βαθμό τη φυσιογνωμία της πόλης. Τα αστικά μέγαρα στο κέντρο, προς το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και οι εργατικές συνοικίες στα περίχωρα, αποτελούν ένα ενιαίο οικιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα γοητευτικό.

Οι οδοί Ιάσονος, Δημητριάδος και Ερμού μαζί με τους κάθετους δρόμους (πολλοί από τους οποίους έχουν πεζοδρομηθεί) συγκροτούν την «καρδιά» του ιστορικού κέντρου, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης και της νυκτερινής ζωής.

Πανέμορφα τα χρώματα του ηλιοβασίλεμος στο Βόλοpixabay

Αξίζει ακόμα να επισκεφθείτε:

- Την πεζοδρομημένη λεωφόρο Αργοναυτών, στην οποία ξεχωρίζουν η «Αργώ» (στο λιμάνι), έργο του γλύπτη Νικόλα και «σήμα κατατεθέν» της πόλης, αλλά και το σκαρί της σύγχρονης Αργούς (κατασκευασμένο κατ’ εικόνα του αρχαίου), ένα σπουδαίο ναυπηγικό επίτευγμα, που γεμίζει με συγκίνηση τους ρέκτες της ιστορίας.

- Το πανέμορφο κτήριο Παπαστράτου (1926) με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που σήμερα φιλοξενεί υπηρεσίες και σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

- Τη συνοικία «Παλιά» στον δυτικό τομέα του Βόλου – υπολογίζεται πως κατοικείται διαρκώς από το 3.000 π.Χ., ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό – για να θαυμάσετε τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ερείπια του κάστρου (μέσα 6ου αι. μ.Χ.), την οθωμανική πυριτιδαποθήκη (1600), την πλατεία Αγίων Θεοδώρων και το πρώην εργοστάσιο Τσαλαπάτα (1925), που σήμερα στεγάζει το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

- Την πλατεία Ρήγα Φεραίου - την μεγαλύτερη της πόλης - με το εντυπωσιακό Δημαρχείο και το κτήριο του Δημοτικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη σκηνή των Βαλκανίων.

- Το μεγάλο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με την ομώνυμη εκκλησία (έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Αρ. Ζάχου, 1936) και το πάρκο Αναύρου με την υπαίθρια γλυπτοθήκη.

- Το κινηματοθέατρο Αχίλλειο (1925)σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κ. Αργύρη.

- Τον κατάφυτο λόφο Γορίτσας με την ομώνυμη εκκλησιά της Παναγιάς (1892)στην κορυφή για μια πανοραμική θέα της πόλης και την Παναγιά της Τρύπας, χτισμένη σε σπηλιά, δίπλα στη θάλασσα.

Αρχαιολογικοί χώροι

Σε κοντινή απόσταση από το Βόλο, βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι Δημινίου, Σέσκλου και αρχαίας Δημητριάδας.

Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από το Βόλο, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι, ενώ στα νοτιοανατολικά του λόφου βρίσκεται ο σημαντικός Μυκηναϊκός οικισμός Διμηνίου που σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα.

Οκτώ χιλιόμετρα δυτικά του Βόλου, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου, ένας προϊστορικός οικισμός χτισμένος στο λόφο «Καστράκι» κι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη (κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας).

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, βρίσκεται νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Πολύ σημαντικά ευρήματα αποτελούν το Αρχαίο Θέατρο, το ανάκτορο, η βασιλική της Δαμοκράτειας και τα απομεινάρια του ρωμαϊκού υδραγωγείου.

Πώς θα πάτε

Οδικώς: από την Αθήνα ο Βόλος απέχει 324χλμ., ενώ από τη Θεσσαλονίκη μόλις 216χλμ.

Αεροπορικώς: ο Βόλος διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που βρίσκεται σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται 26 χλμ. από το κέντρο της πόλης ανάμεσα από Νέα Αγχίαλο και Αλμυρό.

Σχετικές ειδήσεις