TRAVEL

Ανάφη: Η ανεξερεύνητη ομορφιά των Κυκλάδων (pics)

Ανάφη: Η ανεξερεύνητη ομορφιά των Κυκλάδων (pics)
Η Χώρα της Ανάφης είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου
EUROKINISSI

Μικρά ξωκκλήσια, γραφικά μονοπάτια, γαλάζια νερά…. Τι άλλο θέλετε για να χαλαρώσετε;

Σε αυτό το νησί το άσπρο και το μπλε γίνονται ένα με τον πιο αρμονικό τρόπο.

Το όνομα του νησιού προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν από την Κολχίδα, συνάντησαν μια σφοδρή κακοκαιρία.

Ο Ιάσων ικέτευσε τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Και τότε ο θεός έριξε ένα βέλος μπροστά τους και φώτισε το σύμπαν.

Οι Αργοναύτες είδαν να φαίνεται στο πέλαγος ένα μικρό νησί, στο οποίο κατόρθωσαν να φτάσουν και να σωθούν.

Εκεί έφτιαξαν βωμό για να τιμήσουν τον Απόλλωνα Αιγλήτη για τη σωτήρια λάμψη που έριξε μέσα στην καταιγίδα. Το νησί ονομάστηκε Ανάφη, γιατί αναφάνηκε μέσα από τη θάλασσα κι έκτοτε ο θεός λατρευόταν και ως Αναφαίος ή Αιγλήτης.

Η Χώρα της Ανάφης είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου. Κλασική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με στενά σοκάκια.

Στο νότιο σημείο του νησιού, θα βρείτε τις παραλίες του Άγ. Νικολάου, το Κατσούνι και το Κλεισίδι, ενώ μπορείτε να απολαύσετε κάθε λεπτό της ημέρας, μέχρι τη δύση του ήλιου, στην αχανή παραλία του Ρούκουνα.

Αξίζει να δείτε

Το Δρακοντόσπηλο, είναι ένα από τα πιο όμορφα σπήλαια των Κυκλάδων, γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες, παρόλο που προσεγγίζεται από ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι, αξίζει τη βόλτα σας. Εκεί ίσως να πετύχετε και το κοπάδι με τις πανέμορφες φώκιες που σύμφωνα με τους κατοίκους εμφανίζεται πολύ τακτικά στην περιοχή.

Τον βράχο του Καλάμου, σήμα – κατατεθέν της Ανάφης. Ορατός από κάθε σημείο του νησιού, ο πελώριος βράχος στη νοτιοανατολική άκρη του, προκαλεί δέος στον επισκέπτη. Ο επιβλητικός ασβεστολιθικός βράχος ύψους 460 μ., είναι ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ. Συνδέεται με το υπόλοιπο νησί μέσω ενός μικρού ισθμού, φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία.

Στο ψηλότερο άκρο του, φιλοξενεί τη Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, σε υψόμετρο 460 μ., με τον λευκό τρούλο και το καμπαναριό της, στην οποία οδηγεί μονοπάτι από τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.