ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Κουκάκι: Είχαν «πολεμική οχύρωση» - Ο καταπέλτης και οι «οδηγίες άμυνας»

Κουκάκι: Είχαν «πολεμική οχύρωση» - Ο καταπέλτης και οι «οδηγίες άμυνας»
IN TIME

Δύο αδέλφια, ο ένας φοιτητής και ο άλλος ασκούμενος δικηγόρος και ο πατέρας τους, σκηνοθέτης, είναι οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου, ενώ συνολικά οι συλληφθέντες από την τριπλή επεισοδιακή επιχείρηση της Αστυνομίας για την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι είναι εννέα.

Ο απολογισμός της τριπλής εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι, συμπεριελάμβανε έναν καταπέλτη-παγίδα με καρφιά, οδηγίες στα αγγλικά προς καταληψίες για τις ενέργειες αντιμετώπισης αστυνομικής επέμβασης, οι οποίες εφαρμόστηκαν κατά γράμμα, ρευματοκλοπή καταληψιών, καταγγελίες υπέρμετρης αστυνομικής βίας σε βάρος των «γειτόνων» φερόμενων καταληψιών της Ματρόζου και ιδιότυπος «διάλογος» επιστολών ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική αυθαιρεσία, συνταγματολόγο, Νίκο Αλιβιζάτο.

Το χρονικό των αστυνομικών επιχειρήσεων διαδραματίστηκε μετά από τηλεοπτική προαναγγελία, και δημοσιογράφους να βρίσκονται στις καταλήψεις των οδών Ματρόζου, Αρβάλη και Παναιτωλίου, αρκετή ώρα πριν φθάσουν εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις, «ξυπνώντας» τους καταληψίες.

Ακολούθησαν στιγμές έντασης, με χρήση πυροσβεστήρων, ρίψεις αντικειμένων και χρωμάτων, κυρίως στην κατάληψη της Ματρόζου από τουλάχιστον δύο άτομα. Τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τις αστυνομικές ανακοινώσεις, ήταν εκείνα που έκαναν χρήση του καταπέλτη-παγίδα με τα καρφιά, που βρισκόταν στο τελευταίο σκαλί της κυκλικής σκάλας που οδηγούσε στην ταράτσα της κατάληψης.

Στην ταράτσα

Η αστυνομία υποστηρίζει πως αυτά τα δύο άτομα ήταν δύο αδέρφια που έμεναν στο εφαπτόμενο οίκημα, ένας φοιτητής και ένας ασκούμενος δικηγόρος. Οι ίδιοι συνελήφθησαν στην ταράτσα του κτιρίου ιδιοκτησίας τους, όπως και ο πατέρας τους σκηνοθέτης, ο οποίος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρο Χρονόπουλο, κατά τη διάρκεια της σύλληψης επιχείρησε να αποσπάσει το πιστόλι ενός αστυνομικού. Ο πατέρας και οι δύο γιοι του αρνούνται ότι είχαν κάποια σχέση με την κατάληψη Ματρόζου και κατήγγειλαν αστυνομική βία σε βάρος τους, όπως και εισβολή στο σπίτι τους. Ο συνήγορος υπεράσπισής τους Θεόδωρος Μαντάς υποστήριξε ότι οι πελάτες του δεν έχουν καμία σχέση με την κατάληψη, ότι άκουσαν φασαρία, γι’ αυτό ανέβηκαν στην ταράτσα να δουν τι συμβαίνει, «έχουμε μαρτυρίες που το επιβεβαιώνουν, έχουν πιάσει λάθος ανθρώπους»!

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας απαντήθηκαν με ένα γραμματικό τέχνασμα, ως εξής: «…δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων». Σε ερώτηση του «Ελεύθερου Τύπου», για το αν ασκήθηκε βία πριν τη δέσμευσή τους, η απάντηση ήταν: «ασκήθηκε η απολύτως απαραίτητη και αναγκαία βία κατά τη διάρκεια της σύλληψης».

Ο πατέρας και οι δύο γιοι του μετά τη σύλληψή τους ζήτησαν τη μεταφορά τους σε νοσοκομείο για ιατρική γνωμάτευση και ιατροδικαστική εξέταση, για να επιβεβαιώσουν τον άγριο ξυλοδαρμό τους από τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πατέρας και γιοί ξυλοκοπήθηκαν στην ταράτσα της οδού Ματρόζου και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ, επειδή αρνήθηκαν την είσοδο της Αστυνομίας στο σπίτι τους χωρίς ένταλμα, όπως ανέφερε η σύζυγός του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αναφερόμενος στις καταγγελίες των γονιών δήλωσε: «Θέλω να κλείσω με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής: σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Ομως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα».

Αποτυπώματα στον καταπέλτη

Κρίσιμο στοιχείο για την επιβεβαίωση των αστυνομικών ισχυρισμών ότι τα δύο αδέρφια συμμετείχαν στην κατάληψη Ματρόζου, και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη σημερινή (18/12) αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση υπό κατάληψη κτηρίων στο Κουκάκι, είναι η ταυτοποίηση DNA και αποτυπωμάτων τους σε αντικείμενα εσωτερικά της κατάληψης. Κυρίως στο σχοινί του καταπέλτη-παγίδα θανάτου, όπως τον χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί, με καρφιά, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε εναντίον των αστυνομικών κατά τη διάρκεια καταδίωξης δύο ατόμων μέσα στην κατάληψη.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία εμπλοκής των δύο αδερφών είναι οι καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στη επιχείρηση εκκένωσης και κηλίδες μπογιάς που βρέθηκαν στα ρούχα τους, όμοιες με εκείνες που πέταξαν στους αστυνομικούς. Γι’ αυτό θα γίνει χημική ανάλυση ταυτοποίησής τους. Στο μεταξύ αφαιρέθηκε το πιστόλι του αστυνομικού, το οποίο φέρεται να επιχείρησε να αποσπάσει ο πατέρας των δύο αδερφών, προκειμένου να μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προς αναζήτηση γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων, που θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αν το έπιασε ή όχι.

Με εισαγγελέα

Στις αστυνομικές ανακοινώσεις τονίστηκε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Επισημάνθηκε πως πριν την επιχείρηση οι αστυνομικοί ρώτησαν τον κάτοικο της εφαπτόμενης οικίας -μετέπειτα συλληφθέντα σκηνοθέτη με τους δύο γιους του- αν υπάρχει πρόσβαση από το σπίτι του στην κατάληψη και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Οταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να μπουν στην κατάληψη Ματρόζου, άκουγαν έναν νεαρό να τους επιτίθεται φραστικά, να φωνάζει «θα πεθάνουμε εδώ» και να κάνει χρήση πυροσβεστήρα. Παράλληλα εκσφενδόνιζε από το μπαλκόνι, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.ά. αντικείμενα.

Η είσοδος και τα παράθυρα του ισογείου ήταν «σιδηρόφρακτα», σύμφωνα με τους αστυνομικούς, με σιδηροκατασκευές και μεταλλικούς δοκούς στήριξης πίσω τους. Μετά από μισή ώρα οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ κατάφεραν να περάσουν στο εσωτερικό του κτιρίου και να καταδιώξουν προς την ταράτσα δύο νεαρούς που έκαναν χρήση του καταπέλτη με τα καρφιά. Αλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα. Ο σκηνοθέτης συνελήφθη για αντίσταση και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.

Οδηγίες άμυνας

Κατά τη διάρκεια της άλλης αστυνομικής επιχείρησης στην κατάληψη Παναιτωλίου οι αστυνομικοί εντόπισαν αναρτημένο σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας.

Το σημείωμα με τις «οδηγίες άμυνας», μεταφρασμένο ανέφερε:

«ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

  1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ
  2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
  3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
  4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
  5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.»

Οι συγκεκριμένες οδηγίες ακολουθήθηκαν κατά γράμμα από τα δύο άτομα στην κατάληψη Ματρόζου. Επισημαίνεται από την αστυνομία πως υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ διαπίστωσαν ότι η ηλεκτροδότηση της κατάληψης Ματρόζου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο, δηλαδή μέσω ρευματοκλοπής.

Συνολικά από τις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν 9 άτομα, και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί.

ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Επιστολομαχία» Αλιβιζάτου – Χρυσοχοΐδη

Η εκκένωση των καταλήψεων και οι αστυνομικές ενέργειες για τις οποίες υπήρξαν καταγγελίες αστυνομικής βίας προκάλεσαν την πρώτη και ουσιαστική αντίδραση «συνεργάτη», και επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του γνωστού συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, επικεφαλής ειδικής επιτροπής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο κ. Αλιβιζάτος διαμαρτύρεται για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι και απειλεί ευθέως με παραίτηση. Σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, διαπιστώνω με λύπη μου ότι η σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν. Επί του παρόντος, δεν υποβάλλω την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επιπλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μπήκε στη διαδικασία «διαλόγου» μέσω δική του επιστολής προς τον κ. Αλιβιζάτο, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκτιμώ βαθιά τη δημοκρατική ευαισθησία σας και το ειδικότερο ενδιαφέρον σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους λόγους αυτούς άλλωστε και σε συνάρτηση με το επιστημονικό κύρος σας θεώρησα ότι είστε το καταλληλότερο πρόσωπο να αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής για την παρακολούθηση των πορισμάτων του μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας, που υπάγεται στον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με πειθαρχικά παραπτώματα της αστυνομίας»… «Είναι αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία για παραβίαση δικαιωμάτων, η υπόθεση θα παραπεμφθεί προς διερεύνηση τόσο στον Συνήγορο, όσο και στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας»… «Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε απολύτως την σοβαρότητα και κρισιμότητα των γεγονότων. Και το επαναλαμβάνω, είναι απολύτως επαινετό, πως χωρίς κανένα όφελος αναλαμβάνετε να συμβάλλετε με το κύρος και τις γνώσεις σας, ώστε η δημοκρατία μας τελικά να βρει μέτρο, θεσμική δύναμη και συναινετικές πολιτικές αντιμετώπισης φαινομένων βίας και ανομίας».

Δείτε στην gallery που ακολουθεί τι εντόπισαν οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών:

Πηγή: Έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι: Μετά τα drones και τουρκικά F-16 στην κατεχόμενη Κύπρο

Σχετικές ειδήσεις